Na františkolázeňském festivalu Vínování se představili vinaři z Čech i Moravy

Na prvním ročníku františkolázeňského Vínování mohli příchozí o uplynulém víkendu ochutnat špičková vína z Čech i Moravy. Cenu návštěvníků si odváží do Mikulova vinařství Vican. Na akci nechyběla ani stylová hudba a tradiční občerstvení.

V sobotu 29. července se sešli milovníci dobrého vína u Františkova pramene, kde svoje produkty nabízeli vinaři z celého Česka. V deseti stáncích mohli přítomní vybírat z různých druhů vína. „Velmi mne těší, že se hned první ročník akce setkal s takovým úspěchem nejen od samotných vinařů, ale hlavně od návštěvníků, kterých se sešly přibližně dva tisíce,“ uvedla starostka Františkových Lázní Mgr. Lenka Průšová. „Věřím, že tím jsme založili novou letní tradici, kdy se nejen místní obyvatelé setkají u dobrého vína, hudby a stylových specialit,“ doplnila.

Na akci byla také vyhlášena soutěž o Šampiona Vínování. Hlasování se zúčastnily více než čtyři stovky přítomných. Na třetí příčce se se 106 hlasy umístilo vinařství Kněží hora z Bzence. Druhé místo patřilo vinařství Rauš z Mikulova, které zpracovává tradiční i nové odrůdy, ale zejména bílé, pro které hlasovalo 124 přítomných. Zlato si z Františkových Lázní odvezlo mikulovské  vinařství Vican. Ti obdrželi 126 hlasů. 

Z odevzdaných lístků bylo vylosováno 20 návštěvníků, kteří obdrželi stylově lahev vína. Po celou dobu trvání akce byl zajištěn kulturní program včetně cimbálové muziky a venkovní výstava na téma lázeňství a přírodní léčivé zdroje.