Cenu za vítězství v anketě převzala ředitelka nemocnice, ředitel gymnázia i osobnost v hornictví

V rámci završení akce Kraj dokořán se konalo slavnostní vyhlášení výsledků ankety Osobnost Karlovarského kraje. Ceny převzaly tři vybrané osobnosti, které byly nominovány širokou veřejnosti.

Foto: KÚKK

„Podle počtu nominací je zcela evidentní, že v Karlovarském kraji žije mnoho lidí, kteří se věnují činnostem a aktivitám, kterých si ostatní velmi váží a považují je za ocenění hodné. Není pak jednoduché vybrat jen tři osobnosti, které jsou nakonec oceněni. Jsem pyšný na každého nominovaného a velmi si vážím jejich snahy a práce, jíž se snaží posouvat vpřed náš region,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.             

Cílem ankety je ocenit osoby, které svou aktivní činností podpořily či stále podporují rozvoj Karlovarského kraje. Do letošního ročníku bylo zasláno 27 nominací, z nichž byly vybrány tři osobnosti, které převzaly Cenu hejtmana Karlovarského kraje, pamětní list a květiny. Hudební vystoupení v průběhu večera zajistila Petra Brabencová & Box of Chocolate.     

Medailonky oceněných:             

MUDr. Dagmar Uhlíková             

Dagmar Uhlíková je lékařskou ředitelkou Karlovarské krajské nemocnice a primářkou oddělení Emergency – centrální příjem Nemocnice Karlovy Vary, které od jeho vzniku v roce 2012 vede. V době covidové pandemie se stala krajskou koordinátorkou očkování, včetně koordinace mobilního očkovacího týmu. Podílela se na řešení problému s nedostatkem lůžek v nemocnicích během vrcholu koronavirové krize. Jako lékařka se specializovanou způsobilostí v oblasti anesteziologie a intenzivní medicíny patří mezi významné osobnosti zdravotnictví v Karlovarském kraji. Nad rámec svých pracovních povinností nastavila také spolupráci v rámci Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje.            

Ing. Jaroslav Kočvara    

Jaroslav Kočvara je dlouholetým úspěšným ředitelem Gymnázia Cheb a významnou osobností města. Zasloužil se o vybudování jednoho z nejmodernějších gymnázií. Jeho studenti jsou úspěšní při následném studiu na vysokých školách. Tento chebský rodák je původním povoláním astronom a tento obor je mu stále velkým koníčkem. Zasloužil se také o vznik planetária na gymnáziu, které je výbornou učební pomůckou pro studenty. Škola každoročně  pořádá velmi oblíbenou dějepisnou olympiádu pro studenty gymnázií z České republiky a ze Slovenska. Dvacet let je zastupitelem a radním města Cheb, předsedou a členem Školské komise, finančního výboru, členem Výboru pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost Zastupitelstva Karlovarského kraje, předsedou představenstva Nadačního fondu Gaudeamus, tajemníkem regionální pobočky Jednoty českých matematiků a fyziků a členem Asociace ředitelů gymnázií České republiky.

Ing. Jaroslav Jiskra, Ph.D.            

Jaroslav Jiskra je jednou z největších osobností hornictví v našem regionu. Kromě své pracovní činnosti v Sokolovské uhelné, desítky let propagoval tento obor. V roce 1994 vydal první ze svých 47 knih. Působil také jako vysokoškolský pedagog a i ve vyšším věku poskytuje odborné poradenství. Nadále podporuje historické tradice v kraji včetně přeshraniční spolupráce hornických spolků. Stál u vzniku tradice slavnostních pochodů havířů městem Sokolov. Jaroslav Jiskra pracoval 46 let ve společnosti Sokolovská uhelná na různých pozicích, především jako vedoucí těžby v jednotlivých lomech společnosti. Získal 20 hornických vyznamenání, publikoval 300 článků v odborných časopisech a stal se čestným členem Sdružení hornických  a hutnických spolků v České republice.    

Zdroj: KÚKK