Víte, jak zahnat podzimní deprese?

Bojíte se podzimní melancholie, úzkosti a depky? Myslíte si, že se s ní nedá nic dělat? Mrkněte na článek a budete překvapeni…

Ilustrační foto: Rebekka D

Každý máme občas špatnou náladu, ale co když se ta špatná nálada přemění v něco opravdu tíživého. Kdy už to není jen o náladě, chybí energie, chybí chuť do života, chybí pocit štěstí. Když přijde opravdová deprese. Tady už si člověk většinou nedokáže pomoci sám a musí vyhledat odbornou pomoc.

Depresi však můžete předejít správnou péčí o sebe a své tělo. Jak na to?

Prvními signály přicházející deprese mohou být déletrvající špatná nálada, významná ztráta energie, časté výkyvy nálad nebo emocionální nestabilita.

Za vznikem depresí může být mnoho různých faktorů, od genetických dispozic přes špatný životní styl, až po nenadálé události. Existují podněty, se kterými nehnete, ale na druhé straně také mnohem více podnětů, které můžete pozitivně ovlivnit vlastním úsilím, posílit tím své duševní zdraví a předejít vzniku úzkosti až deprese.

Co všechno přímo ovlivňuje váš duševní stav?

  • nedostatek slunečního svitu a s tím spojený nedostatek vitamínu D
  • špatný spánkový režim, nedostatek spánku nebo nekvalitní spánek
  • špatná strava a s tím spojený deficit důležitých živin ve stravě
  • špatný stav střev

Co způsobí nedostatek sluníčka?

Podzimní deprese, to je běžně rozšířený pojem, na který svádí svou špatnou náladu většina z nás. Podzimní počasí a hlavně pomalý úbytek slunečního svitu může skutečně zapříčinit i vznik tzv. sezónní deprese. V organismu vzniká nedostatek vitamínu „D“, který v létě získáváme ze slunečních paprsků.

Vitamín D je důležitý jak pro správné fungování imunitního systému, tak pro vaše duševní zdraví. Proč je důležité dbát na to, abychom ho ve stravě měli dostatek… a v čem najdete nejvíce vitamínu D, to se dozvíte hned v dalším článku tohoto seriálu „Jak na podzimní deprese“.

Spíte málo?

Pokud spíte málo nebo třeba v nedostatečné tmě, netvoří se vám v těle dostatečné množství melatoninu.

To je hormon, který je zodpovědný za usnutí a kvalitní spánek. Pro jeho tvorbu je důležitý nejen samotný spánek, ale také tma. Pokud spíte ve dne (např. při práci na směny), tvoří se ho výrazně méně. Proto máte problém usnout ve dne, i když jste pocitově velmi unavení. Únava tedy zůstává, ale spánek se nedostavuje, je to začarovaný kruh, ze kterého se velmi těžko vystupuje. Mohou následovat úzkosti a únavové deprese.

Pokuste se změnit svůj spánkový režim, alespoň několikrát v týdnu se řádně a dlouho vyspat v úplné tmě a váš duševní stav se výrazně zlepší.

O tom, jak zlepšit váš spánek a jak pomoci organismu s tvorbou tak důležitého melatoninu se dozvíte také v jednom z dalších článků tohoto seriálu.

Jíte ve spěchu a je vám jedno co?

O správné stravě je celý tenhle projekt, takže vás asi nepřekvapí, že zdravou stravou můžete ovlivnit vznik, průběh, ale i léčení deprese.

Nejčastějším průvodním jevem deprese je nedostatečná tvorba serotoninu (hormonu štěstí) v organismu, to je celkem známý fakt. Čím je možné tvorbu serotoninu podpořit? Např. dostatečným množstvím bílkovin ve stravě a jejich správným poměrem. Nevěříte? Mrkněte na jeden z článků tohoto seriálu „Jak na podzimní deprese“.

Zdravá střeva = zdravé tělo = zdravá duše

O významu střev na celkové zdraví, silný imunitní systém a duševní pohodu je celý článek: „Jak na zdravá střeva“ ze seriálu „Jak podpořit imunitu v boji s viry“. Je to opravdu jeden z nejdůležitějších faktorů, na který můžete v kolotoči zvaném deprese narazit.

Stav střev, příznivé a nepříznivé bakterie, to je oč tu běží! 

Sledujte seriál o „Jak na podzimní deprese“ z PREMIUM klubu Vaříme srdcem – zde

Špetku zdraví posílá a zdraví vás…

Andrea