Farma u Kosího potoka od září rozšíří svou kapacitu o skupinku pro děti od 1,5 až 3 roky

Lesní klub Farma u Kosího potoka prochází svým prvním rokem fungování. Od letošního září tu našlo útočiště 15 dětí předškolního věku. Od září roku 2024 nabídne také skupinku pro děti od necelých 2 let – 3,5 let. Zřízení této skupiny bude možné díky dotaci od města Mariánské Lázně, kterou zastupitelé odsouhlasili minulý týden.

Ilustrační foto pixabay

Vznik skupinky pro děti mladší předškolního věku zpočátku iniciovali především rodiče svým četným dotazováním. V Mariánských Lázních aktuálně žádné místo podobného charakteru neexistuje. Koncept, kdy děti tráví maximum času venku a mají vedle sebe domácí zvířata se osvědčil. Peníze z dotace se využijí především na rozšíření zázemí klubu a přizpůsobení interiéru pro malé děti. Zázemí sídlí ve stoleté stodole, kterou zakladatelky Kateřina Filková a Šárka Hladká z vlastních zdrojů zateplily a upravily k potřebám lesní skupiny pro děti předškolního věku. Bez těchto úprav by nová skupina pro malé děti nemohla vzniknout.

“Den otevřených dveří ukázal, že o alternativní vzdělávání v duchu lesní pedagogiky je rozhodně zájem. Kapacita skupinky pro děti od 3-7 let je na rok 2024/25 víceméně plně obsazená a na skupinku pro maličké děti máme již několik přihlášek, ačkoliv jsme ji ještě nemohli oficiálně inzerovat. Do skupiny pro maličké budeme primárně přibírat děti z Mar. Lázní a zbylá místa obsadíme dětmi z přilehlých obcí.”

V současné době běží také crowdfundingová sbírka na portále Donio.cz, kde lesní klub sbírá od široké veřejnosti finance na opravu kotců a stájí pro zvířata a vylepšení celého prostoru. Jako poděkování za tyto finance nabízí širokou škálu odměn pro děti i dospělé. Mezi oblíbené odměny patří například procházka s kozami, řízené relaxace v lese, nebo pomazlení se zvířátky z farmy. Zakoupení odměny je skvělá příležitost jak podpořit dobrou věc a zároveň získat nevšední zážitek pro lidi z širokého okolí.

Ukazuje se, že o alternativní vzdělávání je v Karlovarském kraji zájem. Na sociálních sítích dostává Farma pravidelně zprávy typu: Vás bychom potřebovali v Karlových Varech, nebo Chebu. Jsou dokonce dvě rodiny, které přemýšlejí o dojíždění až z Františkových Lázní. Doba, kdy rodiny umísťovali své děti do škol a školek pouze podle patřičné spádovosti je pryč. Přitom výběr vhodného vzdělávacího zařízení, které rezonuje s nastavením hodnot a životního stylu rodiny, pozitivně ovlivňuje celý rodinný systém. Na Farmě u Kosího potoka jsou rodiče aktivně zapojováni. Pravidelně se podílejí na jejím rozvoji v rámci brigád, někteří z nich se zapojují i do programu a zajišťování stravy. Vše je samozřejmě dobrovolné. Tímto se kolem farmy buduje silná komunita.

Své aktivity a přesvědčení farma pravidelně sdílí na svých sociálních sítích a snaží se šířit osvětu a nadšení pro lesní pedagogiku.

Farma u Kosího potoka

Důležité odkazy:

https://1url.cz/@SbirkaNaDonio

https://lesni-klub.cz/

www.instagram.com/u_kosiho_potoka_/

www.facebook.com/lesniklubfarmaukosihopotoka