Prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní letos nevyjde. Stromy rozkvetly s výrazným předstihem

Na rozdíl od předchozích tří let nezvládneme letos prvomájový polibek pod rozkvetlou třešní v nížinách ani ve středních polohách. Vzhledem k tomu, že letošní nástup jara začal s pětitýdenním předstihem a jeho průběh byl velmi „aprílový“, třešně v nížinách a středních polohách rozkvetly s výrazným předstihem. Později došlo k výraznému ochlazení, vývoj vegetace se trochu přibrzdil a květy třešní bychom si bývali mohli užívat alespoň ve vyšších polohách a na horách. Ochlazení ale bylo moc velké a květy bohužel pomrzly. Informaci zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ilustrační foto Pixabay

Odborníci z ČHMÚ uvedli, že obdobně jako v předchozích letech pozorují i letos rozdíl mezi městy a volnou přírodou – tepelný ostrov města ovlivnil začátek kvetení i odkvět třešní. Ze středních poloh bude nutné zajet minimálně do poloh vyšších, kde kvetení třešní vydrží i přes 1. máj. Ale jen v případě, že květy třešní v příslušné lokalitě zcela nepomrzly, protože výrazné ochlazení s výskytem mrazů mělo bohužel velmi negativní vliv na kvetoucí stromy. 23. dubna se teploty ve 2 m nad zemí pohybovaly nejčastěji mezi -1 až -7 °C.

V roce 2020 a v letech předešlých odborníci ČHMÚ popisovali trend dřívějších nástupů fenologických fází. Vše ovlivňovaly mírné zimy a nezvykle vysoké teploty v jarních měsících. V předešlých letech jsme zaznamenali počátky kvetení třešní i před 5. dubnem. V posledních třech letech (2021, 2022 a 2023) sice začala třešeň kvést na stanici Doksany u Litoměřic (158 m n. m.) 26. dubna 2021, 16. dubna 2022 a 17. dubna 2023, ale letos třešeň rozkvetla již 1. dubna a 15. dubna již byla odkvetlá! Podobná situace byla i na stanici Zbiroh (490 m n. m.) – i zde byla třešeň 15. dubna již odkvetlá.