Bezpečnostní akce byla zaměřena na rychlost. Zjištěno bylo 95 přestupků

Na začátku týdne proběhlo na celém území Karlovarského kraje dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřené na dodržování stanovených limitů rychlosti jízdy. Zapojeno bylo téměř 25 policistů z dopravní a pořádkové policie, kteří při akci používali  jak pohyblivé radary umístěné ve služebních vozidlech, tak i stacionární radary na konkrétních vytipovaných stanovištích. Policisté zkontrolovali 155 vozidel, přičemž zjistili 95 dopravních přestupků. Předepsanou rychlost během opatření porušilo 58 řidičů.

Foto: Policie ČR

„Za měsíc leden v loňském roce došlo v důsledku nepřiměřené rychlosti, což je jedna z častých příčin dopravních nehod, na území České republiky k 1281 dopravním nehodám. Ve stejném období v letošním roce došlo k 1697 dopravním nehodám, což je nárůst o 416,“ uvedl policejní mluvčí Jan Bílek.

V Karlovarském kraji došlo v důsledku nepřiměřené rychlosti v lednu letošního roku k celkem 198 dopravním nehodám, což je o 27 více, než v lednu loňského roku.

Foto: Policie ČR

„Krátce po deváté hodině ranní, v rámci dopravně bezpečnostního opatření, policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary – Rybáře předepsaným způsobem zastavili ve Vančurově ulici v Karlových Varech osobní automobil značky Škoda. U řidiče následně provedli orientační dechovou zkoušku, která vyšla s pozitivním výsledkem 1,17 promile. Policisté na místě jednačtyřicetiletému řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu,“ sdělil Jan Bílek.

Foto: Policie ČR

Při akci policisté zkontrolovali 155 vozidel, přičemž zjistili 95 dopravních přestupků, z nichž 83 policisté přestupků vyřešili příkazem na místě a 12 porušení oznámili příslušnému správnímu orgánu k projednání. Předepsanou rychlost během opatření porušilo 58 řidičů. Jeden řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu.

Foto: Policie ČR

V průběhu akce se policisté zaměřili také na kontrolu dodržování ostatních ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů. „Například kontrolovali dodržování zákazu jízdy u řidičů pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek, pátrali po odcizených motorových vozidlech, hledaných osobách a věcech, ale také se v souvislosti s odhalováním nelegální migrace zaměřili i na důkladnou kontrolu zavazadlových a nákladných prostor vozidel  či kontrolu přepravovaných osob,“ upřesnil mluvčí.