Příběhy našich sousedů: Studentům nejsou k osudy pamětníků lhostejné

Týmy studentů v uplynulých dnech zaplnily ašské muzeum. Uskutečnil se zde první letošní běh vzdělávacího projektu Příběhy našich sousedů na Chebsku. Své závěrečné prezentace představili žáci a žákyně ze Základních škol v Hranicích, Bečově nad Teplou, Chebu (2. ZŠ) a Aše. Zastoupení měla také ZUŠ Roberta Schumanna v Aši.

Více fotografií z akce zde

„V průběhu šesti měsíců museli mladí dokumentaristé objevit ve svém městě lidi se zajímavými osudy a zaznamenat jejich vyprávění,“ uvedla za Paměť národa Karlovarského kraje pořadatelka Veronika Hanousková. „Naučili se natočit vyprávění pamětníka, dohledat archivní materiály k jeho příběhu a zpracovat ho jako videoreportáž. Součástí žákovských prací bylo také vypracování životopisů jednotlivých pamětníků,“ upřesnila.

Žáci porotě a obecenstvu představili příběhy Jaroslavy Polákové, Ladislava Žáka a Martina Kulhánka z Aše. Přítomní se seznámili také s osudem Aleny Junkové z Bečova nad Teplou, Imricha Csütertökiho ze Starého Rybníka, Františka Bubuly a Gerharda Schmieda z Hranic.

Více fotografií z akce zde

„Když se na mne obrátili pořadatelé akce z Paměti národa, jestli bychom jako město podpořili mladé dokumentaristy při vyhodnocení jejich půlročního snažení, neváhali jsme. Osudy pamětníků nejen z našeho regionu by neměly být zapomenuty, proto jsme s radostí přichystali balíčky s drobnými dárky,“ sdělila starostka Františkových Lázní Mgr. Lenka Průšová.

Více fotografií z akce zde

K akci se připojil také ředitel MKS a muzea Františkovy Lázně Arnošt Němec, který  přichystal zajímavé věcné dárky. „Myslím si, že volné vstupenky k nám do muzea, Národní přírodní rezervace Soos a na hrad Seeberg žáci využijí nejen k rozšiřování vědomostí, ale také k odpočinku,“ upřesnil ředitel.

Více fotografií z akce zde

Sál muzea byl na akci zaplněn do posledního místa. Slavnostní podvečer doplnil hudební doprovod mladých umělců ze Základní umělecká škola Roberta Schumanna Aš.

„Ráda bych za naši organizaci poděkovala všem, kteří se podíleli na jejím bezchybném průběhu. Pamětníkům za jejich trpělivost a čas, který mladým dokumentaristům věnovali, všem pedagogům, kteří své žáky po celou dobu projektu vedli a byli jim velkou oporou. Velice děkujeme městu Františkovy Lázně a Tomáši Dostálovi z Chebského hradu za poskytnutí věcných darů, městu Cheb, Bečovu nad Teplou, Hranicím, Městu Aš a Městskému muzeu Aš i  Základní umělecké škole Roberta Schumanna Aš za finanční podporu,“ doplnila Veronika Hanousková.

Více fotografií z akce zde