Tip na neděli: Vydejte se na 25. ročník burzy minerálů a fosilií

Geo-centrum KTB ve Windischeschenbachu pořádá v neděli 3. března od 10 do 17 hodin 25. ročník burzy minerálů a fosilií. Sběratelé ze severovýchodního Bavorska, Saska a Česka budou vystavovat na sběratelské burze u nejhlubšího výzkumného vrtu na světě své „poklady Země“. Předvedou své kousky a těší se na odbornou výměnu. Mladší návštěvníci se mohou zúčastnit soutěže. Připraveno bude také pohoštění ve formě kávy a koláče. Vstupné: 100,00 dospělí / 37,00 děti – Cena (Kč)

Foto: Archiv organizátorů

Minerály a fosílie jsou jedinečnými a vzácnými poklady Země. Jejich krása a čirost lidi přitahuje. Četné pozůstatky zvláštních forem života před milióny let jsou udivující.

Podle organizátorů si mnoho lidí vášeň pro nalézání a sbírání těchto kousků uchovalo od dětství. Mnozí nosí s sebou pořád nějaký kamínek pro štěstí. Jiní si rádi seberou nějaký kámen jako upomínku na krásnou dovolenou nebo se vzácnější kameny uchovávají jako cennost. Opravdoví sběratelé se zajímají méně o materiální hodnotu svých pokladů. Jde jim o napětí při hledání v kamenolomech,  ve starých štolách nebo v odlehlých oblastech vysokých hor.

Foto: Archiv organizátorů

Organizátoři uvedli, že i v našem regionu se stále dají najít nové minerály. Ve třech vitrínách představujeme nálezy z Fichtelgebirge a z oblasti Steinwald a také některé z pokladů výpůjček z Městského muzea Pleystein. Vedle své estetické stránky mají minerály často také skutečnou hospodářskou hodnotu,  protože jsou zdrojem surovin, které každodenně využíváme. Fosilie nás informují o vývoji života v průběhu času. S jejich pomocí se vrstvy hornin stávají časovou stupnicí, platnou celosvětově.

Místo konání: Am Bohrturm 1, 92670 Windischeschenbach – Oberpfalz, Německo