Doubravská kyselka bude mít vlastní pítka

Pramen vody s léčivými účinky v Doubravě pravidelně kontrolují geologové a další odborníci. Ašské lesy připravují zajímavé produkty cestovního ruchu.

Pramen v Doubravě má prý specifické léčebné účinky. Foto: Miroslav Všetečka

Už mnoho let se hovoří o vizi využití pramene minerální vody v Doubravě u Aše. Existují dokonce studie na revitalizaci centra obce, lepší zpřístupnění pramene a celkový rozvoj lokality. „Ašské lesy s.r.o. mají své sídlo v Doubravě. Kroky, které připravujeme, vnímám jako propagaci našeho krásného regionu,“ uvedl jednatel firmy, která spravuje lesy v majetku města Aše a Hranic a také ašská sportoviště, Jiří Červenka.

Soňa Pěšková při diskusi s Jiřím Červenkou nad prvními studiemi návrhů potisku lázeňské keramiky. Foto: Miroslav Všetečka

Ašské lesy přišly s myšlenkou vyrobit omezenou sérii keramických pohárků, která by byla charakteristická a ojedinělá pro zmiňovaný pramen. Pan Červenka pokračuje: „Měli jsme první schůzku s výtvarnicí Soňou Peškovou, která je z Aše a jednali jsme o prvních návrzích pro pítka. Také jsme probírali možnosti spolupráce pro návrhy plakátů na akce v Doubravě, na vrchu Háj a podobně. Nápady budeme rozvíjet a na další schůzce už si budeme „dolaďovat“, jaký bude vzhled první série těchto specifických výrobků.“ Lázeňská pítka by mohla být k dispozici turistům, případným sběratelům unikátních děl v sídle Ašských lesů, ašském infocentru, ve sportovním areálu na vrchu Háj, v restauraci v těsné blízkosti pramene a podobně. Podle vedení Ašských lesů se jedná o zajímavý produkt cestovního ruchu a může podpořit zájem českých a německých turistů o návštěvu Ašska. Doubrava nabízí příjemné procházky kolem torza bývalé papírny, překrásnou přírodu, možnost zacvičit si v přírodní posilovně, projet se na kole po cyklostezce do saských lázní Bad Elster a také vyzkoušet chuť a účinky místní minerální vody, o které se traduje, že má pozitivní účinky na posílení „mužství“. (mv)  

Miroslav Všetečka