Ve Františkových Lázních připomněli konec války

Ve Františkových Lázních připomněli konec války. Ve čtvrtek 25. dubna proběhl za účasti představitelů města a členů Military Car Clubu Plzeň pietní akt u příležitosti 79. výročí konce války. Za hudebního doprovodu orchestru žáků ZUŠ Járy Cimrmana položili věnce u pomníku americké armády starostka města Mgr.  Lenka Průšová, místostarosta Otakar Skala a ředitel MKS a městského muzea Arnošt Němec. V krátkém projevu starostka města připomněla význam tohoto dne. Ředitel Arnošt Němec seznámil přítomné s historií konce války ve městě.

Více fotografií z akce zde

Po přivítání přítomných františkolázeňská starostka  Mgr. Lenka Průšová uvedla: „Sešli jsme se dnes na tomto místě na Náměstí míru ve Františkových Lázní, protože je to přesně na den 79 let, kdy pro Františkovy Lázně skončila druhá světová válka. „Dnes si připomínáme výročí toho nejděsivějšího válečného konfliktu dějinách lidstva a je potřeba si neustále připomínat že svoboda není samozřejmost. Za naší svobodu v minulosti bojovali a umírali lidé naši předci,“ doplnila.

Ředitel MKS a městského muzea Arnošt Němec sdělil: „Dne 25. dubna 1945 se přiblížily k městu tanky 782. obrněného praporu 97. pěší divize („Trident“) a postřelovaly ho. Jeden granát dopadl na prostranství před hotelem Praha (tehdy Kreuz). Poblíž stojící ženu zasáhl šrapnel a musila ji být amputována noha. V okolí byla všude rozbita okna. To byla jediná škoda, kterou Františkovy Lázně utrpěly následkem přímých bojových akcí. Večer 25. dubna 1945 vjela skupina tanků patřící 782. obrněnému praporu do města. Nepadla již ani jedna rána. Ve 20:40 bylo město předáno bez boje. Válka pro Františkovy Lázně skončila. Definitivní tečkou se stal incident, k němuž došlo v noci z 29. na 30. dubna 1945, kdy vojáci 387. pěšího pluku 97. pěší divize narazili u Františkových Lázní na německou hlídku. Při následné přestřelce padli tři američtí vojáci- vojín William Smart, svobodníci George Pipkin a Ernest Anderson. Ten, než zemřel, stačil zastřelit přesnými ranami ze své pušky M1 Garand několik německých vojáků,“. „Dne 29. dubna 1945 byla 97. pěší divize vystřídána 1. pěší divizí („Big Red One“), která si ve Františkových Lázních, v hotelu Elyseé (Monti) zřídila své hlavní velitelství a sehrála důležitou úlohu při osvobození Chebu a samotného Sokolovska,“ upřesnil.

Více fotografií z akce zde