V sokolovské nemocnici začne pacientům sloužit zmodernizované oddělení následné péče

Rekonstrukce oddělení následné péče v Nemocnici Sokolov, kterou Karlovarský kraj zahájil v říjnu loňského roku, je úspěšně dokončena. Cílem stavebních úprav byla modernizace stávajících prostor stanice A vedoucí k zajištění většího komfortu pro pacienty i zdravotnický personál. Náklady na realizaci akce dosáhly částky 23,5 milionu korun.

Foto: KÚKK

Oddělení následné péče, jež sídlí v části pavilonu D ve druhém nadzemním podlaží a na které jsou většinou přijímáni pacienti ze standardních lůžkových oddělení nemocnice, prošlo kompletní modernizací. Jako zhotovitel stavby, jež si vyžádala i drobné dispoziční úpravy stávajících prostor, byla vybrána společnost BAU-STAV. Technický dozor pak zajišťovala firma INSCAN. Práce trvající více než půl roku probíhaly za plného povozu ostatních oddělení nemocnice.

Foto: KÚKK

„Modernizací stávajících prostor jsme získali oddělení, které může nabídnout kapacitu až 27 lůžek. Pacientům bude nově k dispozici 8 třílůžkových pokojů, 1 dvoulůžkový a 1 jednolůžkový nadstandartní pokoj s veškerým potřebným vybavením. Myšleno bylo i na personál, pro který bylo vybudováno adekvátní zázemí. Jsme rádi, že nová podoba oddělení zcela odpovídá nárokům na kvalitní zdravotní péči a zároveň splňuje potřeby zdejších zdravotníků,“ upřesnil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Foto: KÚKK

Klientské pokoje jsou vybaveny polohovatelnými nemocničními lůžky, nad nimiž jsou naistalovány nástěnné lůžkové rampy s integrovanými svítidly, zásuvkami a medicinálními plyny. Pacienti mají k dispozici centrální sociální zařízení, ve kterém se nachází otevřený bezvaničkový sprchovací box se sklopným sedátkem a nástěnnými madly. Umývárna je dále vybavena sprchovacím panelem s dezinfekcí a výlevkou, jenž bude sloužit pro asistované mytí klienta. Zdravotníci se mohou těšit z nové sesterny, přípravny léků a denní místnosti s kuchyňkou. Nechybí zde ani kancelář vrchní sestry a dva lékařské pokoje.

„Některé z těchto věcí mohou pro zdravého člověka vypadat jako maličkosti. Pro pacienty následné péče jsou ale velmi důležité, protože jim pomáhají kompenzovat pohybové obtíže třeba po prodělaném úrazu nebo operaci. Takže přispívají i k lepší rekonvalescenci a možnému návratu pacienta do domácího prostředí,“ uvedla Jitka Samáková, ředitelka Nemocnice Sokolov s tím, že bezbariérové řešení navíc zjednoduší i práci sestřičkám a ošetřovatelskému personálu. Podle ředitelky tak jde o příkladnou spolupráci mezi krajem a provozovatelem nemocnice.

To potvrzuje i skutečnost, že rozhodně nejde o jedinou investiční akci v sokolovské nemocnici, kterou v současnosti připravoval nebo připravuje Karlovarský kraj. „Momentálně pracujeme na projektu výstavby urgentního příjmu s celkovými náklady ve výši zhruba 170 milionů korun včetně DPH. Podstatou projektu je systematicky zajistit péči o akutní pacienty ze všech regionů kraje, a to v režimu trvalé dostupnosti 24 hodin denně po 7 dní v týdnu. Za tímto účelem bude realizována dvoupodlažní přístavba pavilonu C a související úprava navazujících prostor včetně nových přístupových cest v areálu. Pokud půjde vše podle plánu, smlouvu se zhotovitelem bychom rádi uzavřeli nejdéle v listopadu tohoto roku a realizace stavby by pak běžela do března roku 2026. Na projekt bychom chtěli čerpat dotaci z IROP,“ doplnil náměstek hejtmana Dalibor Blažek, který má na starosti oblast správy majetku a investic.

KÚKK