Červencová vedra jsou pro malé rorýse pohromou!

Rorýs obecný už dávno vyměnil štěrbiny ve skalách za dutiny ve stěnách panelových domů. Ve městech se mu daří dobře. Dokud nenastanou vedra. Pak se dutiny v domech často rozpálí tak, že mladí rorýsi z nich radši vyskáčou než by se upekli. Pokud mají štěstí, přežijí pád na zem a skončí v záchranných stanicích. V loňském roce přijaly záchranné stanice 436 mláďat chráněných rorýsů. V tomto roce zatím 34, ale teď nastává smršť! A péče o malé rorýse je velmi náročná.

Ilustrační foto Pixabay

Pokud najdete na zemi malého rorýse, vždy ihned volejte záchrannou stanici (www.zvirevnouzi.cz) či dispečink Národní sítě záchranných stanic (774 155 155). Je důležité ověřit, že jde zrovna o rorýse, protože – na rozdíl od jiných ptáčat – jeho mláďata, i když už jsou opeřená, vždy potřebují pomoc záchranné stanice. Proto je užitečné pořídit a rovnou záchranářům poslat jeho fotografii. Mnoho rorýsů skončí na zemi i v době, kdy se učí létat. I tehdy je nutné volat záchrannou stanici a konat podle jejích pokynů.

Malí rorýsi jsou v záchranných stanicích jedni z nejnáročnějších pacientů. Coby výhradní hmyzožravci potřebují pestrou stravu v podobě speciálních směsí. Těmi se krmí cca 7 dní – záleží na vzrůstu a kondici – pak mohou přejít na stravu v podobě drcených červů, cvrčků, kuřecích srdíček apod. Malí rorýsi se ručně krmí denně od 7 hodin ráno do 8 hodin večer každou půl hodinu. Délka odchovu rorýse od úplného mimina bývá 40 – 45 dní, protože se však do stanic dostávají většinou už vzrostlá mláďata, průměrná délka pobytu v zajetí je necelých 10 dní. Pro úspěšný odchov malých ptáčat (nejen) rorýsů je extrémně důležitý pobyt ve speciálním inkubátoru. Ten pomáhá vytvářet to nejlepší prostředí pro růst ptáčat, vývoj jejich opeření atd. Úspěšnost tak zvýší až o 50%. Pro řadu stanic je však pořízení inkubátoru v ceně okolo 15 tisíc Kč nereálné.

Záchranné stanice nyní prosí veřejnost o pomoc se záchranou malých rorýsů. Péče o jedno rorýsí mládě vyjde v průměru na 1900 Kč (190 Kč za den). V loňském roce stanice Národní sítě přijaly celkem 436 takových mláďat. Jejich záchrana stála více jak 800 000 Kč. Letos bude velmi pravděpodobně rorýsů ještě více.

Zdroj: ČSOP