Katalog představí osudy i události slavných návštěvníků Františkových Lázní

Ve františkolázeňském muzeu je k vidění unikátní výstava dosud nepublikovaných fotografií slavných návštěvníků města. Návštěvníci se tak mohou seznámit s osudy významných osobností  z oblasti kultury, politiky, sportu, ale také poodhalit příběhy známých vědců. V souvislosti s akcí byl vydán katalog, který se již v prvních dnech prodeje stal vyhledávaným sběratelským artiklem.

Lída Baarová – archiv Městského muzea  Františkovy Lázně

„V katalogu najdou zájemci fotografie ze soukromé sbírky, které budou po skončení výstavy Osudy, Lidé, Události věnovány našemu Muzeum Františkovy,“ informoval ředitel františkolázeňského muzea Aleš Česal.  „Co fotografie, to zajímavý osud. Někdy dramatický a někdy bohužel i tragický. Práce na samotné výstavě byla takřka detektivní, proto jsme se rozhodli, že by byla škoda, nepodělit se vzpomínky  i s těmi, které návštěva expozice zaujala a rádi by si ji připomínali,“ doplnil.

Archiv Městského muzea  Františkovy Lázně

Zdejší lázně jsou proslulé také tím, že se zde léčí neplodnost a právě v této souvislosti se zde uskutečnil  již v roce 1935 kongres gynekologů, kterého se zúčastnily tehdejší lékařské kapacity. Zdejší hotely si oblíbili i prvorepublikoví herci jako třeba Lída Baarová, Rolf Wanka i známý německý herec Gustav Frölich nebo londýnská hvězda společnosti Marie Xenia Comtes od Lathom. „Návštěvníci v katalogu najdou například i to, jak vypadalo zahajování lázeňské sezóny v roce 1935 nebo třeba i to, že město v minulosti hostilo výstavu květin i psů. Unikátem jsou i fotografie z propagačních akcí Františkových Lázní v tuzemsku i zahraničí,“ upřesnil ředitel.

Na výstavu přicházejí ohlasy i ze zahraničí. „Svoji návštěvu muzea, která by se mohla uskutečnit na podzim, nepřímo potvrdil také syn slavného hece Rolfa Wanky Rudy Wanka, který žije ve Vídni,“ dělil Aleš Česal.

Rolf Wanka – archiv Městského muzea  Františkovy Lázně