Také slavní evropští herci a herečky si nacházeli cestu do Františkových Lázní

Kromě známých českých, také němečtí a rakouští herci, operní pěvci i režiséři si nacházeli ve 20. a 30. let 20. století cestu do Františkových Lázní. Výstava s názvem Osudy, Lidé, Události, přibližuje jejich pobyt ve městě na dosud nepublikovaných fotografiích. Expozici je možno zhlédnout až do konce letošního roku.

Foto: Archiv MMFL – Na snímku L. Baarová s G. Frölichem – 14. září 1936

Co fotografie, to zajímavý osud. Historické snímky mapují čas, který je nazýván zlatou érou lázní. Město se stávalo nejen dovolenkovým útočištěm například také pro hvězdy německého i rakouského filmu. „Do Františkových Lázní si našla cestu mimo jiné také německá filmová hvězda a režisér Gustav Frölich, ale také třeba Rolf Wanka, kterého mohli na stříbrném plátně spatřit diváci v českých, německých i rakouských filmech,“ uvedl ředitel františkolázeňského muzea Aleš Česal s tím, že o slavné návštěvníky město nemělo nouzi. „Klid a odpočinek zde našly vedle osobností filmu také korunované hlavy jako třeba španělský král Alfons XIII., kněžna Dolgoruková a indický kníže Rádža z Dhenkalu,“ doplnil. Zajímavostí výstavy jsou fotografie propagace města v Hamburku, Drážďanech i Budapešti,“ upřesnil.

Foto: Archiv MMFL – Slavnost chebských lidových krojů v roce 1936

Unikátní a dosud nezveřejněné fotografie z Františkových Lázní 20. a 30. let 20. století zachycují významné osobnosti jako například umělce, herce, politiky, sportovce i vědce meziválečného období. Každý ze snímků zachycuje osudy zajímavých návštěvníků města.

Foto: Archiv MMFL – Rolf Wanka