Při likvidaci lesního požáru u Bublavy pomáhali také hasiči ze sousedního Německa

Při likvidaci lesního požáru nedaleko Bublavy v náročném terénu pomáhali také hasiči ze sousedního Německa. K události , která byla nahlášena v neděli 4. června před půl druhou odpoledne, vyjelo osmnáct hasičských jednotek. Vyhlášen byl III. stupeň požárního poplachu. Výši škody bude určovat majitel lesa, příčina požáru je v šetření.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Jak uvedli hasiči na svých stránkách, bylo nutné najít přístupovou cestu k požářišti, které bylo v těžce dostupném terénu. První hasiči na místě potvrdili, že se jedná o plamenné hoření stromů a klestí na rozloze 50 x 100 metrů a vlivem větru se plameny šíří. Na místo tak byly poslány další posilové jednotky a velitel zásahu vyhlásil II. stupeň požárního poplachu. Zároveň si vyžádal letecké hašení.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje

V rámci dohod o přeshraniční spolupráci požádalo operační středisko o vyslání kolegů hasičů ze sousedního Německa, na místo přijeli hasiči z jednotky Klingenthal a Sachsenberg-Georgenthal. Požár se rozšířil na plochu 4 hektary, velitel zásahu zvýšil vyhlášený poplach na III. stupeň kvůli potřebě velkého počtu potřebných jednotek.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Kvůli nepřístupnosti terénu bylo potřeba vodu na požářiště dostat hadicovým vedení a zároveň v okolí místa požáru nebyl žádný zdroj požární vody a bylo tak nutné zajistit kyvadlovým způsobem dovoz vody k úsekům hašení. Samotné místo požáru bylo v prudkém kopci, kde bylo množství popadaných stromů, další stromy poškozené požárem padaly v průběhu zásahu.

Zdroj: HZS Karlovarského kraje

Dopravu zasahujících a vybavení na místo požáru zajišťovaly čtyřkolky, s těmi na místě pomáhali také členové horské služby z Bublavy i z Německa. Vrtulník provedl celkem 23 shozů požární vody na nejhůř dostupná místa, v době, kdy neprobíhalo letecké hašení, místo požáru ze vzduchu monitoroval dron s termokamerou. Ve večerních hodinách bylo zastaveno šíření požáru, bylo tak možné zredukovat počet zasahujících jednotek. Přes noc na místě zůstali hasiči ze čtyř jednotek, pravidelně kontrolovali celou zasaženou plochu. Stále nacházeli doutnající místa, která prolévali vodou.

V pondělních ranních hodinách se celý prostor opět zkontroloval dronem, místo požáru bylo předáno zástupcům majitele lesa s povinností v následujících dnech prostor stále hlídat. Hasiči se na místo vrátí minimálně ještě v úterý ráno, kdy znovu provedou kontrolu termokamerou.

Zasahující jednotky: HZS Kraslice, Sokolov, CHZ Sokolov, Karlovy Vary, Cheb, Toužim, KŘ, HZSp SŽ Cheb, JSDH Kraslice, Rotava, Oloví, Nejdek, Chodov, Kynšperk nad Ohří, Krajková, Luby, FFW Klingenthal, Sachsenberg-Georgenthal

Zdroj: HZS Karlovarského kraje