Zdravotní pojišťovna  klientkám jako první hradí unikátní mamografické čtení snímků pomocí umělé inteligence

V Mamodiagnostickém centru na pražské Waltrovce, které je součástí zdravotnické skupiny EUC, je od 1. dubna pro pacientky k dispozici unikátní vyšetření. Jedná se o mamografickou prohlídku s rozšířeným vyhodnocením snímků pomocí umělé inteligence. První zdravotní pojišťovnou, která svým klientkám tuto nadstandardní službu plně hradí, je Oborová zdravotní pojišťovna.

Ilustrační foto Pixabay

Ve screeningu nádorů prsu je standardem takzvané dvojí čtení mamografických snímků, jež podstatně zvyšuje spolehlivost vyhodnocení abnormálních nálezů. I do této oblasti však dnes proniká umělá inteligence (AI) – v podobě takzvaného třetího dodatečného čtení. To zvyšuje celkovou senzitivitu vyšetření až o 20 % a přináší hodnotícím radiologům větší jistotu. Od 1. dubna jej jako první pacientům v Česku nabízí Mamodiagnostické centrum Waltrovka.

Nově toto nadstandardní vyšetření pacientkám hradí Oborová zdravotní pojišťovna (OZP), třetí největší zaměstnanecká pojišťovna v Česku. „Včasný nález nádoru prsu zvyšuje pravděpodobnost vyléčení u pacientek až o 95 procent. I proto jsme pevně přesvědčeni, že preventivní prohlídky by měly být dostupné všem ženám. Zároveň stále hledáme nové cesty, jak dostupnou nabídku procedur zefektivňovat. Z tohoto hlediska je pro nás podpora vyšetření s využitím umělé inteligence logickým krokem při rozvíjení zdravotnických služeb budoucnosti,“ říká Ing. Radovan Kouřil, generální ředitel OZP.

Pilotní projekt na pražské Waltrovce by měla brzy převzít také další pracoviště. „Zdravotnická skupina EUC patří v oboru mamografie mezi přední poskytovatele špičkové péče. Nabízené diagnostické metody a postupy se přitom snažíme neustále zlepšovat a nabízet tak pacientům nové možnosti komplexní péče – například ve formě využití distanční medicíny nebo schopností umělé inteligence. Technologii plánujeme postupně etablovat i na našich další pracovištích v rámci sítě třinácti mamocenter po celé ČR,“ dodává MUDr. Michal Bednář, MBA, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC.

Pro pacientky nepředstavuje nová metoda žádnou zátěž – pouze větší jistotu přesné diagnózy, se třemi na sobě nezávislými hodnoceními snímků. „Nejprve je provedena mamografie standardním způsobem. Ihned poté následuje vyhodnocení speciálním softwarem s umělou inteligencí. Během pár minut mají lékaři k dispozici mamografický snímek, kde jsou označena podezřelá místa a vyjádření jejich individuálního skóre rizikovosti. Na jeho základě mohou lékaři mnohem lépe ověřit, zda se jedná o nádor nebo jen nevýznamnou změnu,“ přibližuje prof. MUDr. Jan Daneš, CSc., propagátor umělé inteligence v mamografii, předseda Komise pro program screeningu karcinomu prsu v ČR a člen Odborné rady zdravotnické skupiny EUC.

Zdroj: OZP