Ahoj sousede – Hallo Nachbar! Euregio Egrensis oslavilo třicet let

V chebské Svobodě se slavilo třicáté výročí vzniku sdružení obcí a měst Euregio Egrensis. Na akci, která se uskutečnila v pátek 21. dubna, se představily také různé spolky a organizace. Přítomné ve svých projevech pozdravili a shrnuli práci sdružení také významní hosté, mezi kterými nechyběli například Generální konzulky  Markéta Meissnerová z Drážďan a Ivana Červenková z Mnichova, prezident Euregia Egrensis Bavorsko – zemský rada okresu Wunsiedel Peter Berek, hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek a další.

Více fotografií z akce zde

Během let trvání Euregia Egrensis pomohlo sdružení s realizací desítek projektů, které přispěly k rozvoji dobrých sousedských vztahů mezi Českou republikou a Německem, ale pomohlo také k navazování nových kontaktů a další možné spolupráce.

Více fotografií z akce zde

Prezident Euregia Egrensis Bavorsko – zemský rada okresu Wunsiedel Peter Berek ve svém projevu k třicátému výročí připomenul, že i přes složitou dobu koronavirové pandemie se podařilo projekty dokončit, ale také i připravit další s novými tématy.

Více fotografií z akce zde

„Dnes máme radostný důvod k setkání u příležitosti 30 let trvání Euroregionu Egrensis,“ uvedla mimo jiné ve svém projevu Generální konzulka  z Drážďan Markéta Meissnerová. „Máme tedy důvod se sejít a zastavit v každodenním shonu, ohlédnout se zpátky a zavzpomínat, co jsme před třiceti lety prožívali. Děkuji vám, že se pohraničí díky vašemu letitému úsilí vyvíjí správným směrem a přeji hodně sil a úspěchů v dalších nejméně třiceti letech,“ doplnila.

Více fotografií z akce zde

Práci sdružení ocenil také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek: „Činnost Euregia Egrensis považuji za přínosnou a velmi úspěšnou, což jednoznačně potvrzují například akce, které se staly již tradičními a každoročně se opakují,“ sdělil Petr Kulhánek.

Na akci byly také prezentovány aktuální příhraniční projekty, se kterými se přítomní mohli seznámit.  Představeni byli také významní partneři a podporovatelé sdružení.

Ve stáncích s propagačními materiály se návštěvníci mohli seznámit například s Česko-německým fondem budoucnosti, koordinačním centrem Tandem, ale také třeba s Turistickým svazem Vogtland – Kulturní cesta Fojtů. Svoji činnost představil i Selb2023gGnbh Bavorsko-české týdny přátelství, EuropeDirect z Karlových Varů i Nadace pro výměnu mládeže Bavorsko.

Zajištěna byla hudba a grilování. Hosté si mohli pochutnat na speciálně pro tuto akci vyrobených česko-německých klobásách přátelství od Metzgerei MAX z Hofu.