V sokolovské nemocnici spustili automatizovaný lékárenský robotický skladový systém

V sokolovské nemocniční lékárně spustili v minulých dnech první plně automatizovaný lékárenský robotický skladový systém v České republice, který vybudovala skupina Penta Hospitals. Zařízení za 10 milionů korun je zároveň největším svého druhu v zemi.

Zdroj: Nemocnice Sokolov

„Jde o další investici, ze které budou profitovat jak naši zaměstnanci, tak klienti naší nemocnice,“ uvedla u příležitosti spuštění technologie Barbora Vaculíková, generální ředitelka skupiny Penta Hospitals, do které sokolovská nemocnice patří. Ta se snaží dlouhodobě investovat do modernizace svých zařízení a z nákupů špičkové techniky těží hlavně její pacienti. „Tak to bude i v tomto případě, kdy robotizace skladu lékárny výrazně zkrátí čekací dobu na výdej léků. A pro zaměstnance půjde především o zjednodušení práce, ubude jim hlavně běhání mezi regály a zrychlí se i zpracování výdeje léků pro potřeby oddělení samotné nemocnice.“

„Technika je jedna věc, ale léky musí vždy vydávat lidé s potřebnou kvalifikací, kteří dokáží vyhodnotit potřeby pacienta, navrhnout případnou substituci léku, který není zrovna k dispozici a podobně. To za nás žádná technika neudělá,“ říká doktorka Debnárová. Navíc nahrazení člověka robotem v podobné situaci nepřipouští ani současná legislativa.

Zdroj: Nemocnice Sokolov