Ašští strážníci zachránili život dítěti, které přestalo dýchat

Dramatický zákrok se šťastným koncem má za sebou dvoučlenná hlídka Městské policie v Aši, která 26. prosince, tedy na druhý svátek vánoční, kontrolovala veřejný pořádek v ulici Okružní. Strážníci Dalibor Bláha a Ladislav Blahout v této okrajové lokalitě města řešili přestupce, obtěžující okolí odpalováním zábavné pyrotechniky a rozděláváním ohně. Z otevřeného okna blízkého domu přitom zaznamenali křik muže, který žádal, aby zavolali lékaře, že mají doma mrtvé dítě. S dítětem v náručí následně vyběhla matka ven před dům.

Foto: Archiv Městské policie Aš

„Žena držela bezvládné tělíčko asi patnáctiměsíčního dítěte s tím, že nedýchá. Pojali jsme podezření, že zřejmě spolklo nějaký předmět, proto jsem provedl tři přiměřené údery mezi lopatky, kolega přitom volal na tísňovou linku 112,“ popsal začátek zásahu strážník Dalibor Bláha. „Dítě ani po tomto zákroku dýchat nezačalo, tak jsem za pomoci instruktáže operátora linky 112 zahájil masáž srdce a umělé dýchání. Asi po čtyřech minutách jsem si všiml, že dítěti zrůžověly rty a snažilo se otevřít oči,“ uvedl Dalibor Bláha.

Zbytek oživování pak obstarali přivolaní ašští hasiči, kteří dítěti – holčičce, jak se posléze strážníci dozvěděli – nasadili kyslíkovou masku a oxymetrem změřili hladinu kyslíku v krvi. O pár minut později přijeli na místo zdravotníci a po provedení dalších úkonů holčičku odvezli do chebské nemocnice. „Ještě večer jsme se telefonicky dotazovali v nemocnici v Chebu, jak na tom holčička je a bylo nám řečeno, že je v pořádku,“ doplnil Bláhův kolega Ladislav Blahout.

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši