Paměť národa Karlovarského kraje přichystala oslavy 17. listopadu

Paměť národa připravila s místními spolky oslavy 17. listopadu v Karlovarském kraji. Pojďme si připomenout revoluční události na venkovním promítání v Mariánských Lázních, při besedě s pamětníky v Karlových Varech nebo v regionálních kinech. Jsou příběhy a události, které by neměly být zapomenuty a sametová revoluce je jedním z nich.

Foto: Archiv Paměť národa Karlovarského kraje

Oslavy revolučních událostí z roku 1989 připravila Paměť národa Karlovarský kraj ve spolupráci s mariánskolázeňským spolkem Švihák a karlovarskými Kultivary. Zapojila se i krajská kina v Chebu a Karlových Varech.

„V Mariánských Lázních se společně setkáme v 17 hodin na kolonádě Ferdinandova pramene, kde si sametovou revoluci připomeneme veřejným promítáním videovzpomínky Paměti národa na 17. listopad 1989 s výpověďmi přímých aktérů listopadových událostí,“ informovala PR manažerka Zuzana Rejchová. Spolupořádající spolek Švihák pak už tradičně kolonádu nasvítí v českých národních barvách.

“Výročí a hodnoty listopadu 1989 má zásadní význam si připomínat. Tato neklidná doba nahrává populismu a extremismu.  Z vyprávění pamětníků víme, že je důležité být ostražitý a žádné nebezpečí nepodceňovat. Neexistuje nic důležitějšího než je svoboda a demokracie,“ vysvětluje smysl oslav Lukáš Květoň, ředitel pobočky Paměti národa Karlovarský kraj.

V Karlových Varech bude výročí připomenuto besedou s historikem Janem Nedvědem a přímými účastníky události z listopadu 1989 v galerii v 1. patře Kinocafé Drahomíra v 15 hodin. Partnery vzpomínkového odpoledne je místní spolek Kultivary.

Do oslav výročí 17. listopadu zapojila i dvě regionální kina. V rámci svého hlavního programu promítnou naše vzpomínkové video a podpoří tak novou pobočku Paměti národa, která vznikla v letošním roce. Kino Svět v Chebu promítne videovzpomínku ve 20.00 a karlovarská Drahomíra pak před projekcemi v 17 a v 19.30 hodin.