Také na Chebsku se mělo podvádět s řidičáky

Po několikaměsíční intenzivní operativní činnosti proběhla na začátku tohoto týdne na území Karlovarského kraje a zejména na Chebsku policejní realizace zaměřená na provozovatele autoškol a zkušební komisaře. Při akci bylo ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje zadrženo pět osob ve věku od 41 do 56 let.

Foto: Policie ČR

„Při následných domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor kriminalisté zajistili finanční prostředky ve výši více než 400 000 korun, techniku jako například počítače nebo mobilní telefony a také razítko lékaře, které zadržené osoby používaly k vystavování padělků lékařských zpráv,“ informovala policejní mluvčí Kateřina Pešková.

Krajští kriminalisté z Odboru hospodářské kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje zahájili trestní stíhání této pětice osob. „Čtyřiapadesátiletého muže obvinili ze spáchání zločinu přijetí úplatku a přečinu zneužití pravomoci úřední osoby.  Čtyři muže ve věku 41, 42, 52 a 56 let obvinili ze spáchání zločinu podplácení. Dva z nich, ve věku 41 a 56 let, byli navíc obviněni i ze spáchání přečinu padělání a vystavení nepravdivé lékařské zprávy, posudku a nálezu,“ uvedla mluvčí.

Foto: Policie ČR

Při prověřování tohoto případu kriminalisté úzce spolupracovali s Ministerstvem dopravy.

„Trestná činnost měla spočívat v tom, že čtyřiapadesátiletý zkušební komisař měl během téměř osmi měsíců v době od února až do svého zadržení, opakovaně minimálně v pěti desítkách případů přijmout finanční hotovost za to, že zajistí žadatelům o řidičské oprávnění z konkrétních autoškol v souvislosti se získáním řidičského oprávnění, případně jeho rozšířením, bezproblémové a úspěšné vykonání zkoušky odborné způsobilosti,“ sdělila s tím, že trojice obviněných provozovatelů autoškol, včetně dalšího obviněného, který jim s trestnou činnosti napomáhal, měla před konáním závěrečných zkoušek předávat zkušebnímu komisaři finanční hotovost, kterou obdržela od žadatelů.

„Šestapadesátiletý obviněný měl na žádost jednačtyřicetiletého obviněného vyrobit za úplatu padělek lékařského posudku o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel na jména žadatele o řidičské oprávnění, a to s vědomím, že posudku bude užito v souvislosti v řízení o znovuzískání řidičského oprávnění. Jednačtyřicetiletý obviněný muž měl poté padělek předložit jako pravý  společně s žádostí o přezkoušení odborné způsobilosti žadatele zkušebnímu komisaři,“ doplnila mluvčí.

Policejní vrchní komisař podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí všech pěti obviněných do vazby, který státní zástupce akceptoval. Na základě rozhodnutí soudu byl čtyřiapadesátiletý muž vzat do vazby. Zbylí obvinění budou stíháni na svobodě.

V případě prokázání viny hrozí čtyřiapadesátiletému muži trest odnětí svobody až na deset let. Zbylé čtveřici obviněných hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na šest let.