Ve Skalné se slavily dožínky. Ani déšť nepokazil vyhledávanou akci

Ani odpolední vytrvalý déšť neodradil  zájemce od návštěvy oblíbené akce Skalenské dožínky, kterou každoročně připravuje také Traktor Luby – Skalná. Akce, která se konala o uplynulém víkendu, patří  svojí historií k nejstarším v regionu. Jako již tradičně, byla přichystána oblíbená jízda traktorů po obci i ukázky historické zemědělské techniky.

Více fotografií z akce zde

O dobroty se jako již tradičně postaraly Skalenské ženy, převážně manželky a přítelkyně členů Traktor klubu.. Návštěvníci také mohli obdivovat výpěstky místních zahrádkářů. A co by to bylo za akci, kdyby areálem nevoněly vyhlášená bramboráky. Přítomní také mohli nakoupit čerstvou zeleninu a ovoce, pečivo, košíky i drobné rukodělné výrobky.

Více fotografií z akce zde

Zájemci obdivovali nejen nejstarší traktor Svoboda z roku 1935, ale také unikátní americký stroj mcCormick, který ještě čeká na renovaci. Nejen ti nejmenší si mohli vyzkoušet, jak se dříve mlátilo obilí. Připravena byla také ukázka práce s mlátičkou z 30. let.

Sobota 10. září patřila ve Skalné dožínkám. „Pro malé i velké návštěvníky byl připravený pestrý program, který začal už v deset hodin,“ uvedl jeden z organizátorů Martin Sandner. „Přítomní si mohli prohlédnout historickou zemědělskou techniku od minulého století až po současnost. Přístupné bylo také muzeum zemědělské techniky s exponáty od minulého století až po současnost, ale také retro muzeum, kde si návštěvníci připomenuli časy dávno minulé, kuchyň z 50. let a dobovou kancelář státních statků.

Více fotografií z akce zde

Akci připravili čelenové Traktor klubu Luby – Skalná který má aktuálně 55 členů. A co by měl udělat ten, kdo by se chtěl stát členem? „Měl by mít lásku ke starým strojům, hlavně traktorům,“ uvedl další z organizátorů Milan Nový. Pokud by někdo měl chuť, může se přijít podívat, vyzkoušet si, jestli by ho tahle práce bavila,,“ doplnil.    

Více fotografií z akce zde