Hodina Země: Zhasnutím světel účastníci vyjádří podporu ochraně klimatu a životního prostředí

V sobotu 26. března si již po patnácté připomeneme Hodinu Země.  Symbolickým zhasnutím světel po dobu jedné hodiny ve 20:30 všichni účastníci vyjadřují podporu ochraně klimatu a životního prostředí. Do celosvětové akce Světového fondu na ochranu přírody (WWF) se tradičně zapojí i Ministerstvo životního prostředí.

Ilustrační foto Pixabay

„Dnes více než jindy si uvědomujeme, jakým přínosem je se odstřihnout od spotřeby. Každá drobná změna návyků může pomoci planetě a naší budoucnosti na ní. Navíc tváří v tvář válce na Ukrajině se ukazuje, že naši závislost na fosilních palivech musíme omezit nejen kvůli klimatu, ale také kvůli naší energetické bezpečnosti,“ říká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Chránit životní prostředí i klima můžeme jako jednotlivci každý den. Domácnosti mohou snižovat spotřebu energie třeba výměnou zastaralých elektrospotřebičů, nenechávat stand-by mode u televizí či počítačů, efektivně prát, vařit apod. Snížení teploty, na kterou vytápíme naše obydlí, byť o jediný stupeň přináší zhruba šestiprocentní úsporu energie a tím i nákladů. Firmy a další organizace by měly dbát na důsledné vypínání světel, pokud v kanceláři nikdo není. Každé zhasnuté světlo snižuje energetickou spotřebu firem či úřadů, ale přispívá také ke snížení světelného znečištění, které v noci negativně působí na lidské zdraví, faunu i flóru.

Pro úspory energie a zbavení se závislosti na fosilních zdrojích je zásadní implementace Zelené dohody pro Evropu a legislativního balíčku “Fit for 55”, které jsou vládní prioritou. V současné bezpečnostní situaci vnímáme o to intenzivněji nutnost energetické nezávislosti na fosilních zdrojích z Ruska. Posun ve vyjednávání legislativního balíčku “Fit for 55” bude také jednou z hlavních priorit českého předsednictví EU v druhé polovině letošního roku.

Vedle tradiční černé hodinky probíhá v rámci Hodiny Země řada dalších aktivit zapojených organizací, jejichž cílem upozornit na ochranu klimatu a životního prostředí. Více čtěte na hodinazeme.cz.

Zdroj: MŽP