Hejtman jednal se svými protějšky v Bavorsku a Sasku kvůli možnostem společného řešení ohledně uprchlíků

Karlovarský kraj překročil polovinu absorpční kapacity, tedy počtu obyvatel Ukrajiny prchajících před válkou, kteří jsou zaregistrováni v krajském asistenčním centru v karlovarské KV Areně. Podle ministerstva vnitra je celková kapacita příjmu uprchlíků pro ČR zhruba na úrovni 250 tisíc lidí, pro Karlovarský kraj je to pak asi 6 – 7 tisíc osob. Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině přitom prošlo vice než 3 tisíce lidí. Vzhledem k tomu, že se kapacita naplní a bude překročena během jednoho až dvou týdnů, obrátil se hejtman Petr Kulhánek na své protějšky v Bavorsku a Sasku kvůli informacím o možnosti společného řešení.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Status, který schválila Evropská unie, umožňuje uprchlíkům migrovat do všech států schengenského prostoru. „Ruská agrese a okupace Ukrajiny spustila v Evropě nevídanou humanitární katastrofu. Počítáme s tím, že příliv uprchlíků do ČR a všech krajů včetně Karlovarského bude ještě v následujících dnech trvat. Snažíme se jim všemi silami zajistit veškerou pomoc od ubytování, zdravotního pojištění až po dávky v hmotné nouzi. Tím spíš, že polovinu příchozích tvoří děti.  Kraj je ale limitován jak ubytovací kapacitou, tak možnostmi zdravotní péče, protože se dlouhodobě potýká s nedostatkem praktických lékařů. Předpokládáme tedy, že proud uprchlíků bude pokračovat na území německých regionů. Z toho důvodu jsem chtěl se situací seznámit zemské prezidenty na bavorské a saské straně. Dále jsem je chtěl vyzvat, aby kraji poskytli informace, jak jsou připraveni aktuální stav řešit,“ uvedl hejtman.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Karlovarský kraj potřebuje především vědět, jaká opatření německé regiony připravují na zemské i národní úrovni a je ochoten poskytnout jakoukoli součinnost při přesunu uprchlíků. „Naším cílem je co nejvíce zjednodušit další cestu všech lidí, kteří kvůli válce opustili domov a nevědí, zda a kdy se do něj budou moci vrátit,“ dodal hejtman. Celkem prošlo krajským centrem pro uprchlíky 3977 lidí.

Zdroj: KÚKK