Lidé v Karlovarském kraji donesli do sběrných míst 27 tun baterií

Za loňský rok se v České republice ve sběrných místech posbíralo více než 2 026 tun odpadních baterií. K tomuto výsledku přispěli i občané Karlovarského kraje svými 27 tunami baterií. Sběrných míst je v Karlovarském kraji již více než 700 a v roce 2021 do nich, v přepočtu na jednoho obyvatele, jeden občan Karlovarského kraje odnesl 4 baterie typu AA. Stejně jako v předchozích letech patřila i loni mezi nejvyužívanější sběrná místa ta, která jsou umístěna v obchodech a prodejních sítích, úřadech a ve firmách.

Po celé České republice je téměř 27 000 sběrných míst, do kterých je možné ukládat přenosné odpadní baterie. „Ačkoliv cíleně nová sběrná místa nevytváříme, jejich počet v meziročním srovnání vzrostl. Jsme rádi, že o spolupráci žádají přímo maloobchodníci, firmy, obce a města, kteří nás vnímají jako kvalitní řešení jejich legislativních povinností. V roce 2020 se do spolupráce zapojila například i Česká pošta, na jejíchž pobočkách bylo v loňském roce nasbíráno bezmála půl tuny baterií,“ komentuje výsledky Kateřina Vránková, ředitelka oddělení Obchodu a Marketingu z neziskové společnosti ECOBAT a dodává: „Současně vnímáme, že Češi přistupují ke sběru odpadních baterií čím dál zodpovědněji. Udržitelnost se dostává do popředí a stává se běžnou součástí našich životů. Stále oblíbenější je také repasování baterií, kdy se v bateriích vymění staré články za nové. Repase často zvyšuje výkon, a tedy i kapacitu, původní baterie. Můžeme si tak déle ponechat náš oblíbený aku šroubovák, vrtačku nebo dokonce i elektrokolo.“  Tento životní cyklus baterií je pozitivně vnímán i z důvodu snižování uhlíkové stopy.

Ovšem zpátky do Karlovarského kraje. Nejčastěji se zde sbíralo do sběrných míst v obchodních sítích Albert, Billa a GLOBUS. Pozadu však nezůstávají ani ostatní: „Se sběrem baterií už máme dlouholeté zkušenosti, ale pokaždé se najde něco, co nás překvapí. Vždy se ale můžeme spolehnout, že nám ECOBAT se vším poradí a pomůže. Baterie sbíráme rádi,“ komentuje sběr Michal Polák, vedoucí střediska CHETES s.r.o. v Chebu. K výsledkům sběru se vyjadřuje i Lucie Kodajková, distributorka pro síť elektroprodejen: „Každý rok sbíráme více a více. Sběr baterií se dostává do podvědomí lidí, a to je dobře.“ Na úřadě to vidí jasně: „I když ve sběru baterií nejsme v čele statistik, nevzdáváme se. Každá odevzdaná baterie je totiž důležitá. Věřím, že sběr baterií nikomu z nás není lhostejný,“ vyjadřuje naději Ing. Vít Venhoda za odbor Životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu.

Česká republika v číslech

V celorepublikovém srovnání v přepočtu na jednoho obyvatele nejvíce baterie třídí obyvatelé na Vysočině, v Jihomoravském kraji a v Hlavním městě Praze. V těchto krajích bylo za rok 2021 do sběrných míst nasbíráno přes 830 tun odpadních baterií, což představuje 15% nárůst oproti roku předchozímu. Do sběrných míst lidé odnesli v průměru 11 přenosných odpadních baterií typu AA. Naopak nejméně baterií se do sběrných míst dostalo v Moravskoslezském, Karlovarském a Pardubickém kraji (189 tun). Do sběrného místa donesli lidé z těchto krajů v průměru 4 vybité baterie typu AA. Za rok 2021 tak Češi v průměru do sběrný míst donesli 7 ks baterií typu AA. Trh s bateriemi i v loňském roce vzrostl. Na český trh se do oběhu dostalo v přepočtu přes 170 miliónu kusů baterií. Normy EU přikládají členským zemím povinnost vytřídit minimálně 45 % přenosných baterií, za rok 2021 ČR dosáhla účinnosti sběru ve výši 48,9 % a bylo vráceno 80 milionů tužkových baterek typu AA. Sběr a recyklaci baterií v České republice zajišťují dvě společnosti. Nezisková společnost ECOBAT se ve sběru použitých baterií řadí k evropské špičce.