Františkolázeňští pomáhají

Františkovy Lázně pomáhají. Místní podnikatelé během 24 hodin nabídli 150 lůžek pro ty, kteří utíkají před válkou.  Vedení města jedná o další pomoci také například s Červeným křížem. V těchto dnech vzniká v sídle Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, které bude fungovat jako nonstop centrální krizový orgán.

„Jsem opět pyšný na podnikatele ve Františkových Lázních. Během 24 hod. máme k dispozici více jak 150 lůžek, nabídku ložního prádla, ručníků, hygienických potřeb a samozřejmě i stravování. Další nabídky mi chodí stále do emailu. Moc jim za to děkuji,“ uvedl františkolázeňský starosta Jan Kuchař.  „Požádal bych touto cestou naše spoluobčany, aby vydrželi s nabízenou pomocí. Mnoho z vás mne kontaktuje s dotazy kam přivést potraviny, oblečení či hygienické potřeby. Během krátké doby bude i toto upřesněno a budeme vás informovat o potřebách. Věřte, že pomoc bude třeba minimálně v řádech týdnů a bude opravdu potřeba,“ doplnil.

Aktuálně jsou ze strany státních institucí poptávány spíše kapacity ubytování přímo od obcí a měst nebo hromadných zařízení, jako jsou hotely, lázeňské domy a další. „Zde jsme v kontaktu s místními provozovateli ubytovacích zařízení, kteří začali spontánně pomoc nabízet,“ sdělil starosta.

Město Františkovy Lázně se připojilo také k materiální sbírce Komunitního centra v Chebu. „Aktuálně je požadavek na základní potraviny, hygienické potřeby pro ženy a děti, ale také oblečení. Sběrné místo je na podatelně Městského úřadu Františkovy Lázně,“ upřesnil Jan Kuchař. V pondělí a středu od 14 do 17 hodin. V úterý a čtvrtek od 9 do 13 hodin.

V sídle Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru začne působit Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, které bude fungovat jako nonstop centrální krizový orgán. Jeho základním smyslem bude koordinace a komunikace s jednotlivými samosprávami. V návaznosti na to pak v krajích v řádu několika dnů vzniknou krajská asistenční centra pomoci Ukrajině. Jejich součástí budou hot spoty sloužící k registraci nově příchozích Ukrajinců prchajících před válkou. Součástí center bude i co nejúčinnější a nejpřesnější pomoc reagující na nabídku i poptávku.