V Chodově pokvetou mezi domy tisíce keřů, vysazeny budou také desítky stromů

Desítky stromů, více než dva tisíce keřů, nejméně dvě městské louky a hřiště budou nově zdobit sídliště, které tvoří ulice Tovární, Palackého a Školní. Se sázením a instalací chce Chodov začít ještě v letošním roce.

Ilustrační foto: J. Wellington

Projekt počítá s čtyřiašedesáti stromy jako jsou například javory, habry, jasany, duby a lípy. Dále pak s velkým množstvím růží, skalníků, zlatic či zimolezů (celkem 2532 keřů) a sedmi desítkami popínavých rostlin. V plánu jsou také dvě druhově pestré louky.

Nejmenší děti se mohou těšit na nové hřiště, své sportoviště dostane i mládež. Mobiliář bude zahrnovat 27 lavic a dvě sestavy se stolem.

Náklady na tuto poslední etapu regenerace sídliště Tovární jsou ve výši zhruba 12 milionů korun. Městu se však podařilo v těchto dnech získat dotaci, která činní 50 procent. Konečná cena však bude jasná až po výběrovém řízení na dodavatele.

Současná druhá etapa, která zahrnuje opravy chodníků a nová parkovací místa, vstupuje nyní do závěrečné fáze, hotovo má být do konce dubna. Práce na její realizaci vyjdou Chodov přibližně 8,5 milionu korun.

Celou akci město zahájilo před několika lety první etapou, při níž došlo k výměně a opravě kanalizace za 7,5 milionu korun.

Podle starosty Patrika Pizingera město připravuje obdobné projekty na revitalizaci i pro další chodovská sídliště. „Budeme se snažit je postupně uskutečnit v následujících letech,“ poznamenal starosta.

Martin Polák