Při nehodě na D6 naštěstí nedošlo k vážnému zranění

Pravděpodobně mikrospánek stál za nehodou čtyřiatřicetiletého muže, který havaroval na D6.  Nehoda, která se stala ve středu 24. března nedaleko Kynšperka, se obešla bez vážného zranění. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku 310 tisíc korun. Přesná příčina a okolnosti této dopravní nehody jsou předmětem dalšího šetření.

„K nehodě mělo dojít tak, že čtyřiatřicetiletý řidič osobního auta, jedoucího z Kynšperka nad Ohří směrem na Cheb, zřejmě z důvodu mikrospánku nedodržel bezpečnostní vzdálenost za před ním jedoucím vozidlem,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Následně měl narazit do zadní části tohoto vozidla, které bylo odhozeno do středových svodidel, od kterých se odrazilo zpět do vozovky a zůstalo stát otočené v protisměru. Při této dopravní nehodě došlo k lehkému zranění devětatřicetiletého řidiče, který byl odvezen k ošetření do nemocnice,“ doplnil.

 Oba řidiči se podrobili orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu, která vyšla s negativním výsledkem.

Prevence:

Mikrospánek trvá pouhé tři až patnáct vteřin, přesto může mít fatální následky, zvláště pokud potká řidiče za volantem. Mikrospánku předchází zvýšená únava, která se může projevovat pomalejšími reakcemi, rozmazaným viděním, zhoršenou orientací, náladovostí nebo poklesem výkonnosti. Pokud na sobě pozorujete tyto příznaky, je lepší zastavit např. na kávu nebo na krátký odpočinek. Nehody se nejčastěji dějí jen pár kilometrů od domova, kdy si řidiči říkají, že „už to dojedou“. Příčinou je nejčastěji nedostatečný odpočinek před samotnou jízdou. Může ho ale také způsobit stres, nekvalitní spánek nebo např. užívání léků. Mikrospánek řidiče nejčastěji přepadne v noci nebo pozdě odpoledne, kdy se vrací unavení z práce. Rizikovou skupinu představují především mladí muži, lidé pracující na směny nebo více než 60 hodin týdně, profesionální řidiči a lidé, kteří trpí poruchou spánku. Postihnout však může každého, kdo sedne za volant unavený. Pokud začínáte zívat, zesilte si v autě rádio, otevřete si okno a osvěžte se čerstvým vzduchem. A hlavně na nejbližším odpočívadle zastavte. Krátké protažení vám prokrví končetiny i mozek a nastartuje na další cestu.