Ani v době pandemie sportovci z PROFI SPORTU Cheb nezahálejí

Ani v době pandemie sportovci z PROFI SPORTU Cheb nezahálejí. Tým mládeže pod vedením Petra Fialy funguje od roku 1988. Do současnosti klubem prošla řada dětí a mládeže, kteří se ve velké konkurenci sportovců neztratí. Tři z jejich „odchovanců“ se aktuálně dostali až k vrcholovému sportu. Kromě mládeže vychovávají další generaci v dětské skupině Profíček, kam chodí předškolní děti.

Foto: Archiv PROFI SPORTU Cheb

„V současnosti máme ve vrcholovém sportu tři naše odchovance. Dva jsou v českém profesionálním týmu silniční cyklistiky  Topforex – ATT Investments  Pro Cycling Team – Petr Fiala ml. (26) a Karel Tyrpekl ml. (22), nyní v únoru absolvovali soustředění ve Španělsku a v březnu už se chystají na první závody do Chorvatska,“ informoval vedoucí týmu PROFI SPORT Cheb Petr Fiala. „Oba si tým vybral na základě dlouhodobých výsledků. Vysoká škola, díky závodům a soustředěním, je velký problém zvládnout, i když se oba zatím studia nevzdali. Třetí Miroslav Svatek je ve vedení týmu mládeže Roman Kreuziger  Cycling Academy v Plzni. Míra bohužel musel ze zdravotních důvodů z vrcholové cyklistiky jako závodník odejít. Proto je super, že ve vrcholovém sportu funguje dál, když si dodělal i vysokou školu,“ sdělil.

Dětská skupina Profíček patří pod spolek mládeže PROFI SPORT Cheb z.s. právně, ale jinak je to samostatná část po stránce provozní. „Pokud jde o děti, tak ty využívají výhody týmu -materiální zázemí, tréninky všestrannosti, kam patří například výuka na kole, lyžařský výcvik, atletická a gymnastická průprava,  dle možností i plavání. Už více než rok jsme opravdu limitováni současným stavem epidemie, naštěstí provoz PROFÍČKU jsme do února přerušit nemuseli,“ Petr Fiala.

Foto: Archiv PROFI SPORTU Cheb

Tým mládeže funguje od roku 1988, kdy se orientovali spíše na atletiku, ale postupně se začal více specializovat na cyklistiku a také na triatlon.

„Mládež, pod našim vedením, přivezla v cyklistice 12 medailí z Letní olympiády mládeže ze silnice, dráhy a horských kol. Reprezentační dres si mohli obléci Fialová Dana, Klingorová Irena, Fiala Petr ml., Svatek Miroslav, Tyrpekl Karel, někteří jsou účastníci MS, ME, EP, EYOP. Nyní jsou v profesionální cyklistice Petr a Karel,“ informoval vedoucí týmu.

Závodní tým tvoří skupiny mládeže podle věku, výkonnosti a sportovního zaměření (cyklistika, triatlon, atletika). Nejvýše stojí závodní tým A cyklistiky, kde jsou účastníci ČP a MČR v kategoriích žactva, dorostu a junioři, z toho 7 je členů SCM Karlovarského kraje cyklistiky, v A triatlonu je momentálně jen juniorka Alena Srogoňová. B tým tvoří mladí závodníci, kteří se účastní krajských a oblastních závodů, ostatní jsou skupiny přípravek.

Na vyhodnocení nejlepších sportovců města Chebu byli za výsledky v roce 2020 nominováni týmem:

  • mistři ČR Marek Novák a Tomáš Halbich v duatlonu Žamberk dospělí,
  • za 2. místo na MČR v časovce dvojic na silnici Plzeň žáci Miroslav Furbach, ve dvojici s Tomášem Urbánkem Ostrov,
  • za 4. místo na MČR v duatlonu Žamberk žák Vilém Šubrt a
  • za 5. místo na MČR v triatlonu Příbram Alena Srogoňová kadetky

Děti v týmu začínají v oddíle benjamínků (předškoláci) od výuky jízdy na kole, techniky i kondiční přípravy. Závody nejsou povinné, naopak většina členů přípravky týmu se sportem hlavně baví, kdy se snaží trenéři rozvíjet nejdříve všestrannost a děti připravují fyzicky do života.

„Největším našim problémem je, že nemáme vlastní sportoviště, proto můžeme využívat jen pozemní komunikace za plného provozu a terén zejména v okolí Chebu, dále využíváme dráhu, zejména velodrom v Praze. V zimním období navštěvujeme tělocvičny a spinning, jinak využíváme trenažéry a válce, venku běh, běžky, brusle. Pro triatlon a regeneraci je důležité plavání. Kde se využívá v létě zejména Jesenice a dále bazény v Chebu a Fr. Lázních. Důležitá pro závodní tým je moderní elektronika. Využíváme vymoženosti cyklocomputerů pro zvládnutí kvality tréninků. Velmi důležité jsou také zdravotní prohlídky a zátěžové testy. Základem musí být zdravý sportovec, nemocný nepatří na trénink ani závody,“ řekl Petr Fiala.       

Foto: Archiv PROFI SPORTU Cheb

Jak uvedl předseda týmu, organizují nejen pravidelné společné tréninky, ale také  týdenní soustředění 3x do roka a další společné víkendové kempy. Bohatá je hlavně závodní sezóna, kdy se závodí téměř celý rok. Závody jsou v hojném počtu regionální, krajské i republikové ve všech třech sportech, které provozují.

„Současná epidemie velice narušuje naši práci s mládeží. Pokračovat muže jen individuální příprava A týmu, kdy každý dostává týdenní plán tréninků. Záznam z tréninků je potom zpětnou vazbou pro vyhodnocení a úpravu dalších tréninků, včetně měření ranní TF, která je odrazem zátěže organizmu na předešlou aktivitu nebo dokonce signálem možného přetížení nebo přicházející nemoci.

Ze základu závodního týmu nám naštěstí zatím nikdo neodpadl, i když se nám covid také nevyhnul. Věříme, že si letos opět na medaile naše ZLATÍČKA sáhnou a do Chebu je dovezou.

Závodní sezóna nám měla začít v měsíci dubnu, ale předpokládáme, tak nejdříve v květnu.“ upřesnil Petr Fiala.

Více informací pravidelně na facebooku týmu PROFI SPORT Cheb a www.cyklistikacheb.cz