Busta Petra Hapky shlíží na fontánu. Dnes by skladatel oslavil narozeniny

Autor oblíbené úvodní skladby pro Zpívající fontánu – Petr Hapka, má již několik let bronzovou bustu v Mariánských Lázních. Právě dnes 13. května si připomínáme narození tohoto oblíbeného českého hudebníka, skladatele, zpěváka a dirigenta.

Petr Hapka († 25. 11.) po sobě zanechal v Mariánských Lázních nesmazatelnou stopu. Byl to totiž právě on, kdo složil první píseň pro Zpívající fontánu, která nese výstižný název Hudba pro fontánu. Poprvé zazněla při slavnostním zahájení provozu Zpívající fontány, a to 30. dubna 1986. Sám autor se této slavnosti také zúčastnil.

S nápadem na zhotovení bronzové busty a tímto způsobem známému skladateli poděkovat, přišel zastupitel Vladimír Kantor a mariánskolázeňský občan Miloš Coufalík. Město dokonce vyhlásilo veřejnou sbírku na realizaci projektu, ve které se vybralo asi 30 tisíc korun. Zbytek zafinancovalo samo město. Busta se díky tomu nachází nedaleko Zpívající fontány. Jejího zhotovení se ujal umělec Albert Králíček z Nové Paky. Samotná podobizna je umístěna na originálním podstavci v podobě klaviatury, celé dílo je vysoká zhruba dva metry.

Foto: odhalení busty Petra Hapky – 2017