Zaměstnanci léčeben dlouhodobě nemocných projdou testováním

V uplynulém týdnu začalo v našem regionu na základě mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví testování pracovníků pobytových zařízení sociálních služeb na nákazu koronavirem. Od čtvrtka 23. dubna 2020 zahájí kraj testování také v případě zaměstnanců následné lůžkové péče, tedy léčeben dlouhodobě nemocných. Krajský radní Jan Bureš potvrdil, že půjde o všechny léčebny bez ohledu na to, zda jsou zřizovány krajem.

Ilustrační foto: f. zhiminaicela

„Stát nám tuto povinnost neuložil, přesto si myslím, že je velmi důležité protestovat nejen pracovníky v sociálních službách, ale také v léčebnách dlouhodobě nemocných, kde mohou zaměstnanci rovněž přijít do styku s nakaženým pacientem, nebo sami nákazu šířit. Mělo by jít o opakované testování, jehož smyslem je chránit zdraví pacientů, zaměstnanců i jejich rodin,“ uvedl Jan Bureš.

Pro každou z šesti léčeben dlouhodobě nemocných má kraj připraveno 100 kusů rapid testů. „Upozornili jsme vedení léčeben, aby si rapid testy vyzvedli na krajském úřadě. Testování bude v každém zařízení provádět zdravotník. V případě, že se prokáže pozitivní test, obratem bude výsledek oznámen Krajské hygienické stanici Karlovarského kraje,“ popsal krajský radní. Dodávky rapid testů pak bude kraj postupně doplňovat. „Věřím, že vedení léčeben k tomuto opatření přistoupí zodpovědně a s testováním zaměstnanců bude souhlasit,“ dodal Jan Bureš.

Další postup v okamžiku pozitivního testu některého ze zaměstnanců stanoví hygienici a zařízení následné lůžkové péče se jím bude muset řídit. Stejně to platí i pro pobytová zařízení sociálních služeb v Karlovarském kraji.