Karlovarský kraj na další posily z Armády ČR spoléhat nemůže, i přesto zostří opatření pro pendlery

Karlovarský kraj chce rozšířit opatření, která by účinněji bránila rozšíření nákazy koronavirem prostřednictvím pendlerů denně překračujících hranice s Německem. Hejtman Petr Kubis také apeloval dopisem na předsedu Ústředního krizového štábu Romana Prymulu, aby vedení státu rozhodlo o neprodleném uzavření hraničního přechodu do SRN na Božím Daru. Omezilo by se tak riziko nákazy, a hasiči, policisté i celníci by mohli soustředit své síly na zbývající přechody Pomezí nad Ohří a Vojtanov.

Policie ČR ve spolupráci s dalšími složkami, tedy s hasiči a s celníky, bude mít na základě chystaných opatření za povinnost zastavit každého z lidí pracujících v zahraničí a zanést informace do systému Microrescue, díky kterému budou mít přehled všechny složky včetně nemocnic a hygieniků. „Poblíž přechodů vzniknou kontrolní místa, kde bude všem pendlerům povinně změřena teplota. Ty, kteří budou mít teplotu a symptomy onemocnění COVID-19, zanese policie nebo hasič do systému Microrescue a provede jim zápis do pracovní knížky. Tito lidé dostanou leták s upozorněním, že mají obratem kontaktovat praktického lékaře, který situaci posoudí a navrhne karanténu.  Bude-li takový člověk poté odeslán hygieniky na odběrové místo, už tam o něm budou mít záznam, že jde o pendlera. Vzhledem k tomu, že tento systém bude náročnější na zabezpečení, požádal jsem Ústřední krizový štáb jednak o navýšení počtu vojáků naší armády, ale obrátil jsem se i na Krajské vojenské velitelství v Karlových Varech s žádostí o posílení systému o pomoc aktivních záloh. Zatím ale bez odezvy,“ vysvětlil hejtman Petr Kubis. V případě, že kraj nezíská armádní posily, byla by kontrolní místa zřízena přímo na přechodech.

Hejtman zároveň s krajským policejním ředitelem Petrem Macháčkem na hraničním přechodu v Pomezí nad Ohří vytipoval místo pro zřízení kontrolního stanoviště, kde budou probíhat záchyty pendlerů. Obdobná místa by měla vzniknout také poblíž hraničního přechodu ve Vojtanově a na Božím Daru. „V případě hraničního přechodu na Božím Daru žádáme předsedu Ústředního krizového štábu ČR o úplné uzavření přechodu. Jednak by se mohly posílit zbývající dva přechody a nově vznikající kontrolní místa, za druhé jsou tam v poslední době nepříznivé povětrnostní podmínky, které samotné provádění kontrol komplikují,“ dodal hejtman. Kontrolní místa budou v provozu v době, kdy jsou otevřeny uvedené hraniční přechody.

Postup na kontrolním místě:

Každý pendler povinně bude směřován na kontrolní místo

Na kontrolním místě se podrobí měření teploty

Bude-li mít teplotu a příznaky nákazy koronavirem, je zanesen do systému Microrescue.

Bude mu proveden zápis do pracovní knížky

Zachycený člověk s teplotou dostane leták s upozorněním, že má kontaktovat praktického lékaře, vysvětlit situaci, lékař rozhodne o karanténě (Pokud by pendler takto nepostupoval, podle záznamu v systému Microrescue se to zjistí při následné další kontrole na hranicích)

Během karantény nesmí na základě opatření vlády překročit hranice