Dopravně bezpečnostní akce „Y“ odhalila špatný technický stav aut i alkohol a drogy za volantem

Dopravně bezpečnostní akce „Y“  byl zaměřená především na alkohol a drogy za volantem.  Na sedm desítek policistů zkontrolovalo na šest stovek řidičů. Zjištěno bylo 54 přestupků, přičemž 47 z nich bylo vyřešeno pokutou a dalších sedm bylo oznámeno k projednání na příslušný úřad. Nejčastěji policisté řešili u řidičů technický stav vozidel, ale také nepoužití bezpečnostních pásů. Podobné dopravní akce budou v budoucnu pokračovat.

Během noci ze soboty na neděli z 25. na 26. ledna proběhla v celém Karlovarském kraji dopravně bezpečnostní akce zaměřená na kontrolu dodržování zákazu jízdy pod vlivem alkoholických nápojů a návykových látek. I tato dopravní akce patří k těm, kterými se policisté snaží snížit počet dopravních nehod a jejich následků na pozemních komunikacích Karlovarského kraje.

„Celkem sedm řidičů řídilo pod vlivem alkoholu, kdy u pěti z nich policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky,“ vysvětlila policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Půl hodiny po zahájení dopravní akce byl u Vojtanova na Chebsku kontrolován 72letý řidič, který při orientační dechové zkoušce na přítomnost alkoholu nadýchal 1,69 promile alkoholu. Před druhou hodinou ranní nadýchal policistům v obci Trstěnice 47letý muž, a to nejvyšší hodnotu 1,83 promile alkoholu. Po třetí hodině ráno v Chebu nadýchal i šestadvacetiletý řidič, a to 1,36 promile alkoholu. O patnáct minut později opět v Chebu, nadýchal při kontrole i pětadvacetiletý řidič. Nejvyšší hodnota ukázala 1,55 promile alkoholu. V Dalovicích čtyřiačtyřicetiletý řidič nadýchal krátce před půl třetí ráno při orientační dechové zkoušce nejvyšší hodnotu 1,76 promile alkoholu,“ uvedla. Všichni řidiči byli následně převezeni do nemocnice k lékařskému vyšetření spojeného s odběrem biologického materiálu.

U dvou řidičů zjistili policisté přítomnost návykové látky. „Drzost některých řidičů nezná meze. To dokazuje i případ, kdy v Ostrově kolem jedné hodiny ranní zastavili policisté ke kontrole 18letého řidiče jedoucího v osobním vozidle značky Ford. Při té s ním mimo jiné byl proveden orientační test na přítomnost návykových látek, který vyšel pozitivně na látku Amphetamin. Poté se podrobil lékařskému vyšetření v nemocnici. Vzhledem k tomu, že nepředložil řidičský průkaz, nemohl mu být zadržen. Policisté mu však zakázali další jízdu. O dvě hodiny později kontrolovala jiná policejní hlídka opět stejného řidiče se stejným pozitivním výsledkem na látku Amphetamin. V tomto případě už řidičský průkaz předložil, a proto mu byl policisty zadržen,“ upřesnila mluvčí.

Foto a video policie ČR