Jednu jízdenku Egronet lze využít až na 693 trasách

Komu by se nelíbilo projet hned několik českých a německých měst a přitom zaplatit jen jednu jízdenku? A přitom tu taková možnost existuje už řadu let. Je to jízdenka Egronet. S tímto jízdním dokladem si mohou lidé zajet do několika českých a německých měst, přitom nezaplatí ani korunu navíc za další jízdní doklad. Unikátní systém dopravy Egronet vznikl v Karlovarském kraji již v roce 2000. Tehdy do Chebu začaly poprvé přijíždět motorové jednotky Desiro, které si ihned cestující oblíbili. Byly to nové klimatizované vozy, které byly vystavené i na jedinečné výstavě EXPO 2000 v německém Hannoveru.DSC_2155

Nejdříve vlaky zajížděly jen do Chebu. Postupně se však přeshraniční systém rozšířil a nakonec tyto vlakové soupravy jezdily v celém příhraničí. Na některých místech projížděly starší soupravy, zvané Regio Sprinter. Od doby vzniku si tento unikátní systém přeshraniční dopravy získal srdce tisíců lidí. Jen v loňském roce si jízdenku Egronet zakoupilo více než 70 tisíc lidí, a to nejen u nás, ale i v Německu. Jízdenka platí i jako jízdní doklad pro autobusy, popřípadě tramvaje, které jezdí například v saském městě Zwickau. Takže na jeden lístek může člověk za den využít hned několik dopravních prostředků.

Systém přeshraniční regionální dopravy umožňuje lidem procestovat za jeden jediný den hned čtyři kraje. Bavorsko, Sasko, Durynsko a Českou republiku.

Nově pro všechny, kteří si tento systém dopravy oblíbili, vyšla brožura s tipy, kam si zajet na výlet.

Jedná se o příručního průvodce s názvem Jednodenní trasy v čtyřzemí. Uvnitř něho je patnáct návrhů na výlety. Pro cestování po těchto památkách se právě dá využít zvýhodněná jízdenka Egronet.

„Praktická příruční skládačka o velikosti A5 byla navržena společně s partnery sdružení EgroNet a vydána v počtu 10 tisíc kusů. Obsahuje 15 návrhů městských prohlídkových tras, cyklistických a turistických tras, které jsou všechny pohodlně dosažitelné autobusem a vlakem,“ sdělila krajská mluvčí Karlovarského kraje Veronika Severová.

Průvodce je bezplatně k dostání v turistických informačních centrech na území EgroNetu, v kanceláři sdružení EgroNet, kterou najdete na adrese Göltzschtalstraße 16, Auerbach, a je možné si jej objednat i na webových stránkách www.egronet.de.

„Kdo by chtěl, může si jej vyzvednout i na Krajském úřadě Karlovarského kraje, Závodní 88, Karlovy Vary, v kanceláři číslo 220C,“ konstatovala Veronika Severová.

Pro cestování v regionu mezi Karlovými Vary, Chebem, Weidenem, Bayreuthem, Kulmbachem, Hofem, Saalburgem, Greizem, Cvikovem a Plavnem je jízdenka EgroNet opravdu ideální a cenově výhodnou variantou.  „V uplynulém roce s ní cestovalo přes 74 tisíc pasažérů. Jízdenka umožňuje až 5 cestujícím využívat na stanovených linkách partnerských provozovatelů celý den vlaky, autobusy a městské dopravní prostředky,“ popsala mluvčí Karlovarského kraje.

Cestující z České republiky zaplatí 200 korun za jednu osobu a příplatek za každou další osobu až do počtu 5 cestujících činí 100 korun. V systému EgroNet je zajištěna bezplatná přeprava dětí do 5 let, od 6 do 14 let jsou bezplatně přepravovány maximálně 3 děti, které se nepočítají do celkového počtu cestujících. Každá osoba si rovněž může nechat zdarma přepravit i kolo. Pouze na jednu jedinou celodenní jízdenku je možné vlakem, autobusem a tramvají využít všech 693 tras husté dopravní sítě.

V tuto chvíli již přepravu cestujících nezajišťují zmíněné vozy Desiro, ale nové vlaky Alstom Coradia LINT 41 a Stadler Regio-Shuttle RS1.

A jakou platnost jízdenka má?

Jízdenka EgroNet platí od okamžiku označení od průvodčího vždy do 3 hodin ráno následujícího dne a opravňuje k libovolnému počtu jízd v síti linek regionu EgroNet. V den platnosti je možné ji využít libovolně často.

VID