Na Dni Země si návštěvníci připomněli také výročí založení přírodní rezervace Soos

Na Dni Země, který se uskutečnil v sobotu 4. května si návštěvníci připomněli výročí založení Národní přírodní rezervace Soos. Přichystán byl program pro celou rodinu. Připravena byla například prohlídka záchranné stanice s vedoucí stanice Markétou Hruškovou. Několik skupin využilo komentovanou  procházku s přírodovědcem Jiřím Brabcem z chebského muzea. Děti mohly soutěžit na jednotlivých stanovištích, kde na ně čekalo plnění úkolů s ekologickou tématikou. Ten, kdo akci nestihl, může v rámci individuální prohlídky zhlédnout záchrannou stanici nebo se vydat na naučnou stezku každý den v době od 9. do 17. hodin.

Pro malé návštěvníky byly připraveny tvůrčí dílničky s ekologickou tématikou jako třeba správné třídění odpadu, poznávání běžných rostlin a zvířat, ale třeba také  soutěže ve zručností. Nejen ti nejmenší se zapojovali do kreslení zvířat. Obrázky poté umisťovali na tabule podle toho, do jakého prostředí patří.

„Na mém stanovišti si musely předškolní děti poradit s tříděním odpadů. Musely správně roztřídit a uklidit plasty, kovy, papíry a sklo do třídicích tašek. Když úkol splnily, dostaly razítko do hrací karty. Větší děti pak dostaly do ruky papíry s různými lidskými činnostmi, a měly rozhodnout, zda je taková činnost pro planetu přínosná nebo jí naopak škodí,“ sdělil Jan Buriánek, kastelán hradu Seeberg.

 „Dospělí, ale i odrostlejší děti  se mohli  zúčastnit poutavé botanické vycházky s Jiřím Brabcem z chebského muzea. Pro celou rodinu pak byla připravena komentovaná prohlídka záchranné stanice, která se stará nejen o hendikepované živočichy, uvedl ředitel MKS Františkovy Lázně Arnošt Němec  s tím, že poděkování patří celému realizačnímu týmu, který tvořili pracovníci Národní přírodní rezervace Soos, Městského muzea i hradu Seeberg.

Na konci září se uskuteční oslava 60 let od vzniku Národní přírodní rezervace. Částečně je veřejnosti přístupná na 1,2 kilometru dlouhé povalové naučné stezce. „Výročí oslavíme pestrým programem, ze kterého si vyberou malí i velcí. Podrobnosti ještě ladíme, ale již teď mohu prozradit, že bude přichystáno nejedno překvapení,“ upřesnila vedoucí záchranné stanice Markéta Hrušková .