V galerii Goethe vystaví své obrazy Jan Homola ze skupiny Wohnout

Originální výstava čeká na návštěvníky městského muzea v měsíci květnu, spojuje totiž obrazy s hudebními klipy, které Jan Homola sám vytvořil. Takový nápad tu ještě nebyl. Slavnostní zahájení výstavy proběhne v úterý 7. května v 18 hodin za přítomnosti autora. Během večera bude v kinosále promítnuto několik krátkých filmů Jana Homoly a návštěvníci uvidí také zbrusu nový videoklip skupiny Wohnout. Výstavu bude možné navštívit v Městském muzeu a galerii Mariánské Lázně do neděle 2. června.

Foto: Archiv organizátorů

S nevšední myšlenkou přišla kurátorka výstavy Renata Mužíková: „Pouštěla jsem si Honzovy klipy na telefonu a najednou se mi přehrávání zastavilo. Zjistila jsem, že okno záběru je vlastně sám o sobě obraz.“

Poté stál před Janem Homolou těžký úkol – převést videoklip do obrazu. „Nejdříve jsem hledal moment, který z klipu vyzobnout. Ten jsem zpracoval v počítači digitální tvorbou, kterou já dělám běžně. Poté se vše vytisklo na speciální desky a celé jsem to znovu překreslil. Když máte obraz před očima, je plastický. Je v něm dokonce i lepidlo. Celé to vlastně hraje všemi možnými materiály,“ vysvětluje autor obrazů.

A jak celý princip přehrávání funguje? Každý obraz je doplněný jedinečným QR kódem, který přehraje po načtení klip s hudbou. Když tedy návštěvník přijde na výstavu a pokochá se obrazem na zdi, namíří na QR kód svůj fotoaparát na mobilním telefonu a obraz se mu automaticky rozehraje. V jednu chvíli tak vidí obraz i děj obrazu, který v případě klipu trvá většinou tři až čtyři minuty. Může se tak podívat na celý příběh výtvarného díla.

Městské muzeum a galerie Mariánské Lázně