Skate the Border: Sobotní odpoledne bylo ve Františkových Lázních ve znamení pohybu a kreativity

Ve Františkových Lázních se sobotní (4.5.) odpoledne neslo ve znamení sportu a kreativity. Skatepark se stal dějištěm akce Skate the Border, kterou pořádalo měst Františkovy Lázně ve spolupráci s mediálním centrem Tirschenreuth, známým jako T1 Jugendmedienzentrum. Projekt byl součástí přeshraniční spolupráce s cílem motivovat mladé lidi k aktivnímu životnímu stylu.

Starostka Mgr. Lenka Průšová zdůraznila, že akce ukázala dětem a mládeži, jak mohou trávit čas smysluplněji, než jen sedět doma u mobilů a počítačů. „Věřím, že se přeshraniční setkání stane každoroční tradicí, která přispěje k rozvoji mládeže a oživení města,“ upřesnila.

Návštěvníci měli možnost zdarma si půjčit koloběžky, skateboardy nebo kola a vyzkoušet si různé triky, čímž mohli překonávat své osobní limity. Kromě sportovních aktivit byl součástí programu i graffiti workshop. V něm si nejen děti, ale i ti odrostlejší,  pod vedením zkušených umělců mohli vyzkoušet vytvoření graffiti a seznámit se s tím, že graffiti není sprejování po fasádách, ale že je plnohodnotným pouličním uměním.

Lenka Křížová z  tirschenreuthského mediálního centra, zdůraznila význam spolupráce Česko-německého fondu budoucnosti a města Františkovy Lázně. „Tato akce je příkladem úspěšného česko-německého projektu, který spojuje komunity a podporuje mezikulturní výměnu,“ uvedla  s tím, že ji potěšilo také to, že se františkolázeňská starostka do akce aktivně zapojila tím, že si vyzkoušela vytvoření graffiti,“ doplnila Lenka Křížová.

Nadšená z akce byla také pedagožka Camilla Katreniaková Dobrovodská ze ZUŠ Járy Cimrmana – výtvarného oboru, která do projektu zapojila i některé své žáky. „Když jsme byli paní starostkou přizvány, abychom se projektu aktivně zúčastnili, neváhaly jsme. Z akce připravíme výstup, který si budou moci zájemci prohlédnout na některé z chystaných výstav,“ doplnila pedagožka.