Inspiraci na Velikonoce načerpali návštěvníci v chebském muzeu

Velikonoční jarmark přilákal v sobotu do chebského muzea stovky malých i velkých návštěvníků, pro které byl po celý den připravený pestrý program. Příchozí si mohli vyzkoušet například pletení pomlázek, zdobení vajec nebo perníčků, ale i ochutnat tradiční velikonoční jídla. A nechyběla ani oblíbená pohádka.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2872011Inspiraci na Velikonoce načerpali návštěvníci v chebském muzeu

Více než čtyřicet zastavení věnovaných tradičnímu řemeslu a rukodělné výrobě čekalo na příchozí v chebském muzeu. Většina řemeslníků nechala zájemce nejen nahlédnou pod ruce, ale také jim umožnila vyzkoušet si různé techniky výroby velikonočních dekorací. K vidění bylo zdobení vajec voskem, vyřezáváním, ale i oplétáním různobarevnými přízemi. Svůj um předvedli také krajkářky, které ochotně zasvěcovaly nejen děti do tajů paličkování. Ti šikovnější si mohli vyzkoušet pletení pomlázek i košíků. Kdo přišel, mohl ochutnat například tradiční velikonoční nádivku nebo jidáše, kynuté pečivo, které je symbolem hojnosti a jara. Ani letos nechyběly výtvarné dílny, kde si mohli přítomní vytvořit dekorace z papíru. Svoje řemeslo v muzeu předváděl také mistr houslař.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/2872011Inspiraci na Velikonoce načerpali návštěvníci v chebském muzeu

„Moc se mi tady líbí a už jsme si se sestřičkou namalovali perníček,“ řekl čtyřletý Honzík Černý, který přijel na akci z Karlových Varů spolu s maminkou a šestiletou sestrou Aničkou. „Ještě se těším na malování vajec a pohádku,“ doplnil malý návštěvník.

V programu velikonočního jarmarku nechyběla oblíbená vystoupení dětských souborů ze základních a z mateřských škol, žáků tanečního a literárně dramatického oddělení chebské základní umělecké školy, ani pohádkové představení pro děti. Na letošní velikonoční jarmark v muzeu zavítalo opět Divadlo Kapsa z Andělské Hory, které s sebou přivezlo rodinnou pohádku s názvem „Nešťastný šafářův dvoreček“.  I letos byla připravena jarní výtvarná soutěž. Velikonoční jarmark v muzeu byl opět prvním dnem, kdy svými hlasy mohla veřejnost ocenit práce, se kterými se do soutěže přihlásily dětské školní kolektivy.