Kraj podpoří dobrovolné hasiče

V tomto týdnu premiér Bohuslav Sobotka společně s ministrem vnitra a zástupci Hasičského záchranného sboru oznámil rekordní částku dotací státu pro dobrovolné hasiče. Na nákup dopravních automobilů a na výstavbu či rekonstrukci požárních zbrojnic i na další vybavení by mělo jít až 400 milionů korun. Nemalou částkou dobrovolným hasičům v regionu přispěje letos i Karlovarský kraj. Mohlo by se jednat až o 21 milionů korun.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Od státu mohou získat regionální jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí na pořízení dopravních automobilů konkrétně 5 milionů korun. „Kraj k této částce přidá dalších 5 milionů korun, za které by se pořídily automobily pro dobrovolné hasiče z celkem jedenácti obcí. Mezi nimi je například Stráž nad Ohří, Krásno nebo Lázně Kynžvart. Podmínkou spolufinancování je samozřejmě to, že dostanou státní dotaci,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Martin Havel a dodal, že odhadovaná cena jednoho dopravního automobilu je asi 900 tisíc korun.

Další více než 2 miliony korun kraj ze svého rozpočtu poskytuje v rámci dotačního programu kraje pro dobrovolné hasiče na věcné vybavení a obnovu požární techniky. O krajský příspěvek na pořízení automobilové cisterny požádala pro tento rok obec Bečov nad Teplou a rozhodovat o její žádosti bude krajské zastupitelstvo na svém únorovém zasedání.

„Společně s krajským radním Josefem Horou a dalšími kolegy v Radě kraje budeme diskutovat také o tom, zda by kraj zafinancoval i věcné vybavení těch jednotek, které neuspěly s žádostí v minulých letech, a podpořil pořízení dopravních automobilů pro obce, na něž se letos nedostane v rámci plánované státní dotace. Jde až o 14 milionů korun, a ty by bylo možné vzít z rezervy v rámci krajského rozpočtu,“ zdůraznil hejtman.

Další finance kraj tradičně poskytuje na výbavu profesionálních hasičů. Letos jde o celkem 2, 7 milionu korun na nákup vybavení pro ochranu obyvatel a nouzové přežití, dále na automobil k přepravě techniky a na technické zásahy na silnicích II. a III. tříd.