Je to už 70 let. Veteráni se vrátili

Dvaadevadesátiletý Robert Crooker a o rok mladší Richard Pieper, to jsou veteráni 97. pěší divize armády USA, kteří v rámci své návštěvy České republiky zavítali také do Chebu. Město to pro ně není neznámé, společně s dvěma sty spolubojovníky jej před 70 lety dobývali.

Ještě před pěti lety do Chebu přicestovalo šest veteránů, letos jen dva, ostatní se ze zdravotních důvodů omluvili.

„Vždy se zde dočkáme velmi vřelého přivítání,“ řekl Robert Crooker. „Je úžasné, že nás lidé stále vítají a pořád na nás vzpomínají.“ Těší ho, že se lidé každoročně scházejí u pomníku 97. pěší divize v chebských Městských sadech. Ty se letos rekonstruují, i přes to ale veteráni projevili velký zájem se k nim podívat.

jednadevadesátiletý Richard Pieper na pomníku viděl jméno svého kamaráda a vybavila se mu jedna z mnoha vzpomínek z Chebu. „Můj kamarád zde bojoval, ale zastřelili ho kulometem. Pak jsem zabil já je…“

Od událostí sice uplynulo 70 let, vzpomínky jsou stále velmi živé.

„Je to už velmi dlouho, ale stále si vybavuji chebské ulice – ač si už nepamatuji jejich jména,“ podotkl Richard Pieper.

Veterány nejdříve přijal chebský starosta Petr Navrátil, poté se přesunuli k památníku „své“ 97. pěší divize v Městských sadech, kde uctili památku padlých kamarádů. Poté následovala prohlídka centra města a Chebského hradu. Kromě Chebu letos veteráni navštívili Aš, Mariánské Lázně nebo třeba také Plzeň.