Na policii lidé odevzdali protitankový kanón či střílecí tužku

Celkem 107 zbraní a 5568 kusů nábojů odevzdali lidé v Karlovarském kraji lidé v rámci půlroční zbraňové amnestie. A nouze nebyla ani o zajímavosti, mezi které patřil třeba belgický obranný granát či průmyslové trhaviny. Kuriozity donesli také obyvatelé jiných krajů – protitankový kanón, železniční třaskavky nebo třeba historické rarity. 

„Mezi zbraněmi se nejčastěji vyskytovaly krátké střelné zbraně, pak malorážky, opakovací zbraně a brokovnice,“ informuje Kateřina Krejčí, mluvčí krajské policie.

V celé republice bylo odevzdáno téměř 5800 zbraní a 470 000 kusů střeliva.

„Ne všechen materiál však lidé mohli bezpečně přinést osobně, proto policejní pyrotechnici vyjeli k 330 případům, aby se postarali o odborné zajištění odevzdávané munice přímo na místě,“ uvádí Ivana Nguyenová, tisková mluvčí policejního prezidia.

Také v jiných krajích lidé přinášeli kuriózní zbraně.

„Kromě obyčejné modelíny, kterou nálezce považoval za semtex, lidé odevzdali například protitankový kanón D-44M, ráže 85mm, protitankový kanón vz. 52, ráže 85mm, střílecí tužku, vojenskou munici, železniční třaskavky a historické raritní kousky jako pistoli Bär z roku 1898, dlaňovou pistoli Le Protector z roku 1882 a další,“ popisuje Nguyenová.

Zde si můžete stáhnout prezentaci, jaké rarity byly v rámci zbraňové amnestie odevzdány. 

A jak to vlastně vypadá poté, co někde zbraň odevzdá? Nejdříve musejí policisté zjistit, zda po zbrani nebylo vyhlášeno pátrání. Pak je poslána na balistickou expertízu, aby se ověřilo, s ní v minulosti nebyl spáchán trestný čin. Zatím nebyl u žádné zjištěný problém. „Situace se však může změnit, neboť expertízy prozatím neskončily,“ podotýká mluvčí policejní prezidia.

Předchozí zbraňová amnestie se uskutečnila v roce 2009, tehdy obyvatelé republiky odevzdali 7 897 zbraní, což je ve srovnání s loňským půlrokem o téměř 2 000 odevzdaných zbraní více. Nejslabší amnestie proběhla v roce 1996, ve které lidé odevzdali jen 3 704 zbraní.

Zbraňová amnestie trvala od 1. července do 31. prosince 2014. „V tomto období lidé mohli beztrestně zlegalizovat zbraně, ale také odevzdat zbraně a střelivo přechovávané bez patřičného povolení,“ podotýká Kateřina Krejčí a dodává, že jinak hrozí za přechovávání střelné zbraně nebo většího množství střeliva až dvouletý trest odnětí svobody.

Čtvrtá zbraňová amnestie skončila – Policie České republiky

Počty odevzdaných zbraní za jednotlivé kraje
kraj Praha 770 ks Královéhradecký kraj 335 ks
Středočeský kraj 835 ks Pardubický kraj 224 ks
Jihočeský kraj 477 ks kraj Vysočina 297 ks
Plzeňský kraj 554 ks Jihomoravský kraj 675 ks
Karlovarský kraj 107 ks Olomoucký kraj 244 ks
Ústecký kraj 393 ks Moravskoslezský kraj 356 ks
Liberecký kraj 253 ks Zlínský kraj 224 ks

Františka Hartmann, 
frantiska@zivechebsko.cz