Ve Svatavě připomenou 79 let od osvobození ženského koncentračního tábora

Letos uplyne 79 let od osvobození ženského koncentračního tábora ve Svatavě u Sokolova. Společně si výročí připomeneme v sobotu 11. května od 15. hodin na místě, kde pracovní tábor stál. I letos položíme k pomníku pampelišky, kterými vítaly zubožené ženy americké vojáky. Jejich příběhy i historii tábora představí nový informační panel. Historik a badatel Vladimír Bružeňák povede komentovanou procházku a v místním protileteckém krytu proběhne multimediální výstava.

Foto: Bára Mráčková

Na území současného Karlovarského kraje bylo za druhé světové války umístěno několik pracovních poboček koncentračního tábora Flossenbürg, například v Kraslicích, Nové Roli nebo v Ostrově. Ženský pracovní tábor ve Svatavě byl největším z nich. V několika barácích žilo najednou kolem 700 žen, na konci války se pak tento počet dramaticky zvýšil. Vězeňkyně vyráběly v nedaleké továrně cívky, spínače, měřící přístroje a další součástky pro nacistickou leteckou výrobu. Vzpomeneme nejen na ty, které byly ve svatavském táboře internovány, ale i na ženy, které se do Svatavy dostaly během pochodů smrti.  Více jak 150 z nich zde zemřelo vyčerpáním nebo z důvodu nemoci.

Jednou z nich byla i maminka paní Evy Erbenové, která je jednou z mála žijících pamětnic svatavského tábora. “Maminka cestou strašně zeslábla. Zavřela oči a tichým hlasem mi zašeptala: “Evičko, já již dál nemohu.” Políbila mě a z jejich očí mi bylo vše jasné,” tak pro Paměť národa vzpomínala Eva Erbenová, přeživší holocaustu na to, jak viděla ve Svatavě umírat svoji matku.

V sobotu 11. května od 15.00 představíme nový informační panel, který připomíná pohnutou historii místa. Po místech bývalého tábora provede komentovanou procházkou   historik a pedagog Vladimír Bružeňák.  Příběh Evy Erbenové i archivní záběry tábora představí  multimediální výstava fotografií v prostorách bývalého vojenského krytu.

Akce u příležitosti výročí osvobození pracovního tábora ve Svatavě se koná za finanční podpory a spolupráce městysu Svatava a Muzea Sokolov.

Paměť národa