Další prostředky z kraje míří k lékařům nad 65 let

Jedním z dotačních titulů, prostřednictvím kterých se Karlovarský kraj snaží řešit složitou personální situaci v regionálním zdravotnictví a oddálit blížící se odchod zdravotníků do důchodu, je motivační program pro lékaře primární péče ve věku nad 65 let. Rada Karlovarského kraje na jednom ze svým posledních zasedání odsouhlasila vyplacení podpory dalším 19 žadatelům. O dotace je možné stále ještě žádat, alokace dotačního programu nebyla doposud vyčerpána.

Ilustrační foto Pixabay

„Pro letošní rok jsme na tyto účely vyčlenili z rozpočtu Karlovarského kraje celkem 3,5 milionu korun. Již v únoru jsme schvalovali dotace 30 lékařům v celkové výši 1,5 milionu korun. Nyní k nim přibylo dalších 19 lékařů, kterým vyplatíme 950 tisíc korun. Stále máme ještě v programu přes 1 milion korun,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Výše podpory činí v jednotlivém případě 50 tisíc korun. O příspěvek však mohou lékaři žádat každý rok, nejedná se tedy o jednorázovou podporu. Dotace je určena nejen pro praktické lékaře pro dospělé, pro děti a dorost, ale také pro zubaře. Podmínkou je, že ke dni podání žádosti dosáhli věku minimálně 65 let a poskytují zdravotní služby na území Karlovarského kraje. Zároveň ale musí ordinovat alespoň 20 hodin týdně a mít v péči minimálně 800 registrovaných pojištěnců.

Celkově Karlovarský kraj vyplácí v rámci celé České republiky jedny z nejvyšších příspěvků zdravotníkům a nabízí nejširší a nejucelenější okruh podpory pro studenty medicíny, začínající lékaře i ty s mnohaletou praxí. Kompletní přehled poskytovaných benefitů najdou zájemci na webu Lékaři Karlovarského kraje.

KÚKK