Mariánskolázeňští vkročí do nové lázeňské sezóny

Druhý květnový víkend bývá v Karlovarském kraji neodmyslitelně spjatý se slavnostním zahájením lázeňské sezóny v Mariánských Lázních. Bohatý třídenní program je pro obyvatele a návštěvníky připravený také letos, a to od 10. do 12. května.

„Letošní slavnostní zahájení sezóny se ponese v duchu tématu `klimatické lázně`. Naše město je jediné na světě, které se může pochlubit všemi čtyřmi přírodními léčivými zdroji – minerálními vodami, rašelinou, zřídelním plynem a léčivým klimatem. Chtěli jsme proto připravit program, který tento unikát připomene a oslaví,“ sdělil starosta města Martin Hurajčík.

Struktura akce bude obdobná jako v minulých letech. „Program potrvá od pátku do neděle a odehrávat se bude i tentokrát především u kolonády. Stěžejním bodem pátečního programu bude koncert Západočeského symfonického orchestru, který se bude konat od 19.30 hodin ve Společenském domě Casino,“ řekla Jana Palacká, vedoucí odboru kultury, lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO.

Během všech tří dnů bude otevřený trh s občerstvením a řemeslnými výrobky. Sobotní program začne v 9.20 hodin a na hlavním pódiu u kolonády jej odstartuje moderátor Alexandr Komarnický. V 9.30 hodin zde den zahájí koncert Akordeonového orchestru Alexandra Smutného. Na 10. hodinu je naplánovaná slavnostní mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Od 10.40 hodin zazpívá v orchestřišti kolonády Smíšený pěvecký sbor Fontána. Po mši, tedy přibližně v 11 hodin, dojde ke slavnostnímu ceremoniálu, během kterého bude žehnáno pramenům. Od 13.10 hodin vystoupí u kolonády Karolinina pramene Daliborka. Od 14 hodin bude hlavní pódium patřit folklórnímu souboru Marjánek. V 15.10 pak u Karolinina pramene zahraje Dixieland Planá. Program bude pokračovat v 16 hodin vystoupením skupiny Claymore na hlavním pódiu. Následovat bude v 17.10 hodin koncert kapely BourbonGrass u Karolinina pramene, kde ji v 19.10 vystřídá klasický rock v podání Stan & Tony Revival. Konec dne bude na hlavním pódiu patřit vystoupení zpěvačky Dashy za doprovodu kapely PAJKY PAJK KVARTET Martina Kumžáka a program vyvrcholí koncertem Queenie, nejúspěšnější QUEEN tribute kapely v Česku. Den poté symbolicky uzavře laserová show.

Chybět nebude ale ani promenáda s `historickými osobnostmi` v podání členů Divadla lidové tvorby z Mariánských Lázní. „A také tentokrát myslíme na rodiny s dětmi. Pro nejmenší budou nachystané atrakce a velký dětský park v prostoru u monarchů (park proti Orea Spa hotelu Bohemia),“ doplnila Jana Palacká. Novinkou v letošním programu pak bude busking, což je pouliční umění – od žonglování po hudební produkce. Ten se bude odehrávat na několika stanovištích od Chebské ulice až po kolonádu.

Neděle se pak ponese v režii Základní umělecké školy Fryderyka Chopina. Zároveň se v neděli uskuteční den otevřených dveří v domě Chopin.