Policisté se zaměřují i na kontrolu chatových oblastí

Během celé zimy, tedy od podzimu až do jara, realizují policisté z Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje po celém kraji kontroly chatových oblastí. Rekreační objekty v tuto dobu obývají jejich majitelé jen velmi zřídka, výjimku samozřejmě tvoří objekty vhodné k celoročnímu užívání.

Foto: Policie ČR

Všichni jsme naučeni, že si své věci musíme hlídat a pečovat o ně. Stejné je to i s naším obydlím. Zamykání dveří a zavírání oken by tak mělo být naprostou samozřejmostí každého z nás. Pachatelé krádeží vloupáním si rádi vybírají především odlehlé nezabezpečené objekty, proto bychom se měli snažit co nejvíce jim znemožnit přístup k našemu majetku.

Foto: Policie ČR

V tomto týdnu se zaměřili policisté z Obvodního oddělení Sokolov na chatové oblasti na Sokolovsku. Celkem tak zkontrolovali na dvě stě rekreačních objektů. Policisté se při těchto akcích zaměřují zejména na ochranu majetku. Cílem je eliminovat a předcházet trestné činnosti, týkající se zejména krádeží vloupáním do obydlí a rekreačních objektů v chatových koloniích, ve snaze zvýšit pocit bezpečí mezi občany. Dále také preventivně působit na majitele či obyvatele obydlí či rekreačních objektů. Majitelé chat mohli o provedené kontrole za dveřmi či oknem najít lísteček, na kterém byly i všechny důležité preventivní rady k zabezpečení nemovitostí. Ani v jednom případě nebylo zjištěno žádné protiprávní jednání.

Foto: Policie ČR

Preventivní rady pro majitele rekreačních objektů:

  • Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, zodolněné dveře, mříže, uzamykatelné okenice).
  • Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).
  • Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.
  • Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru.
  • Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů.
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí!
  • Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie. Nebuďte neteční – dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát i Vám!
  • Rekreační objekt nepravidelně navštěvujte i v zimě. Uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly.
  • Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně policii.
  • Vše důležité po vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu.

Foto: Policie ČR

Policie neprovádí pouze represi, ale pomocí preventivních návštěv rekreačních oblastí, rozhovorů a navazování neformálních vztahů s chalupáři předchází možné majetkové kriminalitě. Další preventivní akce a kontroly objektů budou nadále pokračovat.

kpt. Bc. Zuzana Churaňová

Foto: Policie ČR