V Lokti zahrají Roháči s hostem Štěpánem Rakem

V loketském Kulturním domě Dvorana zahrají Roháči s hostem Štěpánem Rakem. Koncert se uskuteční v pátek 23. února od 18 hodin.

Vstupné: v předprodeji: 260, na místě 350 korun

Foto: Archiv skupiny Roháči

Roháči z Lokte nad Ohří

Vznik skupiny se datuje do jara roku 1975, kdy se pár kamarádů domluvilo na společném muzicírování. Roháči byli zařazeni do kategorie, které se říkalo moderní trampská píseň. Jak šly roky, pro Roháče začali psát různí autoři. To ovlivnilo vývoj skupiny natolik, že pozvolna vplula do vod folku a vymanila se svým příznivcům z dosud jasné škatulky – trampská skupina. Protože Roháči nelpí pouze na vlastní tvorbě a vyznávají repertoárovou pestrost, objevují se v jejich repertoáru i skladby z oblasti country, jazzu, spirituálů nebo písní lidových.

V roce 1990 si skupina odvezla z plzeňského finále Porty cenu nejvyšší – Portu a v témže roce bylo Roháčům předáno vyznamenání v portovních žánrech velmi ceněné – Zlatá Porta.

Hostem Roháčů tentokráte bude kytarový virtuóz Štěpán Rak – český kytarista, hudební skladatel a pedagog česko-ukrajinského původu.

Působil i jako člen odborných porot na různých mezinárodních hudebních soutěžích. V roce 1982 se stal prvním pedagogem AMU, který se zde věnoval kytarové hře. Zde působí dodnes.

V roce 2000 byl prezidentem Václavem Havlem jmenován prvním vysokoškolským profesorem hry na kytaru v Česku.

Na přelomu tisíciletí též spolupracoval s Českým rozhlasem 2 Praha na dramatizaci děl Jaroslava Foglara, Karla Maye, Otakara Batličky a dalších, ve kterých obstaral hudební doprovod na kytaru