Zemědělci na Chebsku se připojí k Mezinárodnímu protestu

Zemědělci v regionu se připojí k Mezinárodnímu protestu zemědělců. Na Chebsku akce proběhne tento čtvrtek od 10 hodin formou protestní jízdy k hraničnímu přechodu v Pomezí nad Ohří.

Ilustrační foto Pixabay

„Cílem akce není omezit ani ohrozit dopravu a rovněž tak ani ohrozit chod společnosti, ale upozornit na palčivé problémy zemědělců v rámci EU,“ uvedl za společnost MAVEX AGRO Ing. Pavel Novák.

Zemědělci v EU se potýkají mimo jiné s těmito problémy ohrožujícími jejich podnikání:

  • nízká cena zemědělských komodit mimo jiné způsobená jejich bezcelními dovozy z Ukrajiny. Tato produkce původně určená k exportu do třetích zemí končí na evropském trhu
  • špatně až přehnaně nesmyslně nastavené enviromentální ambice v Zelené dohodě (Green Dealu)
  • přehnaná byrokratická zátěž včetně několikanásobného zvýšení kontrol, které mnohé zemědělce odrazují od dalšího hospodaření.

Na národní úrovní AK komora jedná s ministrem zemědělství Markem Výborným, který by v závěru února měl představit návrhy z jednání vlády k požadavkům ze strany AK týkající se přenastavení národního strategického plánu pro provádění Společné zemědělské politiky EU pro období 2023-2027. V případě pro zemědělce nepřijatelného řešení nelze vyloučit další protesty na národní úrovni.