O uplynulém víkendu vyjížděli záchranáři opět k pacientům s intoxikaci HHC

Neuplynul ani týden a z záchranáři opět vyjížděli k pacientům s intoxikaci HHC. I přesto, že je tato látka, kterou je doplněk stravy HHC, v České republice dosud legální, policisté i zdravotníci doporučují rodičům, aby své děti poučili o nebezpečnosti této látky.

Foto: Policie ČR

“ Během tohoto víkendu evidujeme sedm výjezdů k pacientům s intoxikaci HHC. Jednalo se o ročníky 2003-2005. Dvě osoby byly ponechány na místě v péči rodinného příslušníka. Pět lidí bylo převezeno s poruchou vědomí nebo nevolností do zdravotnického zařízení,“ uvedl mluvčí ZZSKVK Radek Hes.

V minulém týdnu vyjeli záchranáři k předávkovaným dětem. „Následným šetřením bylo zjištěno, že se žáci předávkovali želé bonbóny s obsahem látky HHC. Věc je v současné době ve fázi prověřování a zabývají se jí policisté z obvodního oddělení Karlovy Vary – Rybáře,“ uvedla Zuzana Churaňová.

Zveřejněná zpráva, kterou v pondělí 29. ledna přinesla Karlovarská krajská nemocnice, vysvětluje, že u takto intoxikovaných pacientů dochází po požití k poruchám vědomí, které mohou trvat 24 – 48 hodin, výkyvům nálad, agresi či nevolnostem. Účinky HHC jsou velmi individuální, na každého působí jinak – záleží na podaném množství a formě užití. V současné době nejsou zdravotníci u této novodobé drogy schopni predikovat případné chronické následky či orgánové komplikace.

Pracovníci nemocnice dále uvedli: protože tyto preparáty jsou v rámci legislativy ČR brány jako doplňky stravy a lze je  legálně volně zakoupit v automatech či na internetu, dovolujeme si jako zdravotnické zařízení touto cestou apelovat na veřejnost a rodiče školáků a studentů, aby se nákupu těchto přípravků vyvarovali.