Chtěl traktor, ale zbyly mu jen oči pro pláč. Přišel o 360 tisíc korun

Devětašedesátiletý muž z Karlovarska si na jedné ze sociálních sítí všiml zajímavého inzerátu o výhodném prodeji traktoru. Protože ho nabídka zaujala, poslal peníze a těšil se na vozidlo. Jenže ouha, nedočkal se ani traktoru a ani vrácení peněz. Zbyly mu tak jen oči pro pláč.

Ilustrační foto

„Začátkem prosince minulého roku si měl devětašedesátiletý muž z Karlovarska všimnout na jedné ze sociálních sítí, kde uživatelé nabízí různé zboží, prodejce z ciziny, který za výhodnou cenu nabízel traktor,“ uvedl policejní mluvčí Jakub Kopřiva. „Muže nabídka zaujala, a proto prodejce oslovil, následovala komunikace přes e-mail, kde došlo k dohodě ohledně ceny, přepravy a platby. Po sepsání smlouvy muže z Karlovarska kontaktoval pracovník zahraniční tranzitní společnosti, která měla objednané zboží do České republiky přepravovat. Poté došlo k uzavření smlouvy a muž následně poslal domluvené finanční prostředky na bankovní účet prodejce. Ten ho vzápětí ještě kontaktoval s tím, že mu za zvýhodněnou cenu prodá i traktůrek, který prodejce přepraví společně s již zakoupeným traktorem. Muž z Karlovarska souhlasil a na bankovní účet poslal další peníze, tentokrát za traktůrek. O den později obdržel přepravní kódy ke sledování zásilky. Sledování bylo zprvu funkční, ovšem později již nikoliv,“ doplnil mluvčí. Prodejce i přepravní společnost byla následně nekontaktní.

Muž z Karlovarska do současné doby zakoupené traktory nemá a finanční prostředky mu vráceny nebyly. Tímto jednáním mu byla způsobena škoda přibližně 360 tisíc korun.

Karlovarští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu.

„Varujeme před podobnými nákupy zemědělských strojů ze zahraničí, zejména přes sociální sítě. Podobného podvodného jednání evidují kriminalisté bohužel více,“ sdělil Jakub Kopřiva.