Na Jesenici se stále pracuje. Zpevňují zde břehy

Na vodním díle Jesenice pracovníci aktuálně zpevňují na pěti místech břehy proti abrazivním procesům, tedy jejich mechanickému rozrušování, které je způsobeno především vlivem vlnění hladiny v nádrži. Břehy opevňují na pěti úsecích lomovým kamenem při snížené hladině o 1,4 metru oproti běžné zimní úrovni. Práce by měly být ukončeny červenci 2024.

Foto: Povodí Ohře

„Protiabrazivní opatření provádíme v pěti dílčích úsecích o celkové délce 585 metrů. Jedná se o lokality, na nichž je ohrožena stabilita břehů a pozemků přímo sousedících s pozemkem vodní nádrže Povodí Ohře  uvedla Dana Zikešová.

Foto: Povodí Ohře

„Břehy opevňujeme lomovým kamenem – čedičem, s minimálním průměrem 60 cm, kterého celkem položíme více než 4000 m3. Pro realizaci této akce bylo nutné vybudovat staveništní komunikace o šířce 4 metrů, které volně navazují na opevnění. V úseku opevnění břehů bude komunikace zachována jako jeho součást a jejím cílem bude chránit patu samotného opevnění břehů. V rámci stavby budeme také provádět terénní úpravy s následným osetím,“ upřesnila mluvčí.

Foto: Povodí Ohře

Stavební práce, byly zahájeny v prosinci 2022, probíhají především v zimních měsících při snížené hladině o 3 metry oproti letní úrovni a 1,4 metru oproti zimní úrovni. „Během první etapy (prosinec 2022 – duben 2023) jsme provedli opatření na dvou lokalitách: Podhrad – Velká Všeboř a v Jesenické zátoce. Stihli jsme také přípravné práce typu kácení zeleně a instalaci ocelových štětovnic na dalších lokalitách. Aktuálně opevňujeme břehy mezi hotelem Ronak a kempem Karel, u chatové kolonie Třešňovka a v zátoce Mechová,“ doplnila Dana Zikešová. Současně s tím probíhají dokončovací práce na již realizovaných úsecích.

Zhotovitelem akce za 45 mil. Kč bez DPH je společnost ALGON, a.s.